eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Cavan Images/Getty Images

Fizetniük kell a zöld rendszámú autóknak is

Legutóbb Nyíregyházán jelentették be, hogy nem parkolhatnak ingyen a zöld rendszámos autók. Ezzel tizenötre nőtt azon városok száma, ahol fizetni kell az elektromos autók parkolásáért.

A zöld rendszámú autóknál a fizetős parkolás bevezetésének nagy valószínűséggel anyagi okai lehetnek. Minden önkormányzat anyagi nehézségekkel küzd, magas energiaszámlákat kell most kifizetniük, az utolsó apróért is lehajolnak, és valószínűleg nem rendelkeznek megfelelő információval arról, hogy ez mekkora összeg lehet – mondta az InfoRádióban Antalóczy Tibor, a villanyautosok.hu főszerkesztője.

"Nekünk az a véleményünk, hogy ez nem fog jelentős bevételt hozni az önkormányzatoknak, viszont annál negatívabb üzenete lehet az autósok felé, hogy nem éri meg elektromos autóval, alacsony károsanyag-kibocsátású autóval közlekedni. Úgyhogy maradnak a dízelek" – mondta Antalóczy Tibor.

A tapasztalat azt mutatja Nyugat-Európában, hogy egyre kevésbé érdemes hibridautót vásárolni, ugyanis nagyon drága, költséges az üzemeltetése és nem ad olyan előnyöket, mint az elektromos autó. Eközben az elektromos autók hatótávja és töltési lehetősége olyan szinten nő, hogy már nem jelent korlátot a mindennapokban.

Mint mondta, Magyarországon jelenleg nincs állami támogatás arra, hogy valaki elektromos vagy hibrid autót vásároljon. Csak a tisztán elektromos autóra volt korábban pályázat, de a keret gyorsan elfogyott, hibrid autóra viszont soha nem is volt ilyen jellegű támogatás.

Ugyanakkor az ingyenes parkolás, az adómentesség, az átírási illetékmentesség mind olyan kedvezmény, mely elérhető az összes zöld rendszámos autókra, így a hibrid autókra is. Ha ezt figyelembe vesszük, ez támogatásnak minősül, ami mind a mai napig elérhető.

Antalóczy Tibor szerint ma

Magyarországon nagyjából 60 ezerből zöld rendszámos autó van, aminek több mint fele tisztán elektromos autó.

Szerinte az áremelkedések, illetve az energia árváltozása most nagyon jól rávilágítanak arra, hogy az elektromos közlekedésre való átállás nem feltétlenül amiatt fontos, mert ezzel olcsóbb lesz a közlekedés – bár maga az üzemeltetés olcsóbbá vált –, viszont ezzel függetleníthetjük magunkat a fosszilis energiahordozóktól és azoknak az áringadozásától.

Ha valaki otthon felszerel napelemet, és az azzal termet árammal tölti az autóját, akkor a napelem kifizetése után ingyen tudja tölteni az autót. Ezt egy fosszilis energiahordozókkal hajtott autónál nem tudná megtenni, akkor sem, ha bármilyen beruházást tesz otthon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×