eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 10-én.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Legalább fél évre elegendő a már betárolt földgáz

A kormány képviselője energiaellátási és környezetvédelmi érveket hozott fel a paksi bővítés mellett az Országgyűlés plenáris ülésén.

Az a legfontosabb, hogy a magyar családok tudjanak fűteni télen és a magyar vállalatok tudjanak működni – válaszolta az Ipari és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára az LMP-s Kanász-Nagy Máté napirend előtti felszólalására. Koncz Zsófia szerint az Orbán-kormánynál senki sem tett többet az energiaellátás diverzifikálásáért.

Emlékeztetettet, kettőről hatra növelték az interkonnektorok számát, ami azt jelenti, hogy készen állnak arra, hogy az orosz mellett másfajta földgáz is érkezzen az országba. „Éppen ezért hatalmas dolog az, hogy a krki LNG-terminál megépült, az állam pedig hosszú távú szerződést kötött le onnan, első alkalommal elérve, hogy más típusú földgáz is érkezhessen az országba, ami a diverzifikáció fontos elem” – fogalmazott.

Az államtitkár felszólalásában arra is felhívta a figyelmet, hogy visszavásárolták „az egyébként a baloldal által elherdált” földgáztárolókat, amit nemzetstratégiai kérdésnek nevezett.

A tárolók töltöttsége 80 százalékos, ami több mint 6 hónapra elegendő az országnak, még akkor is, ha egyetlen molekula földgáz sem érkezne ezután,

amit óriási dolog a jelenlegi energiahelyzetben” – mondta.

A kormány folytatja a Paksi Atomerőmű bővítését is – jelezte az államtitkár. Jelezte, az atomenergia nagyon fontos része a hazai villamosenergia-ellátásnak, és még az EU is elismerte, hogy tiszta, zöld energiáról van szó. „Tudom, hogy önök azt szeretnék hallani, hogy ezt leállítjuk, de ha a kormány ezt megtenné, azt gondolom, nagyon felelőtlenül járna el” – fogalmazott.

Ezért aztán inkább megrosszabbítják az üzemidőt és hozzákezdenek Paks 2 építésének is. Megismételte,

az atomerőmű szerepe megkérdőjelezhetetlen: jelenleg a villamosenergia-termelés felét, a -felhasználásnak a 36 százalékát adja.

A jelenlegi reaktorblokkoknak köszönhetően évente 14 millió tonna szén-dioxid kibocsátása válik elkerülhetővé, a Paks 2-projekt pedig további 17 millió tonnával csökkenti majd az emissziót – mutatott rá a vitatott beruházás környezetvédelmi hasznára az Országgyűlésben Koncz Zsófia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×