eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Sütő Gábor, az országos jégkármérséklő rendszer egyik talajgenerátorának üzemben tartója nézi működés közben a szerkezetet a Baranya megyei Garén 2018. május 7-én. Május elsejétől működik az országos jégkármérséklő rendszer, ami a termelőknek nem jelent többletkötelezettséget, mivel a gazdák befizetésein alapuló agrárkárenyhítési alapból finanszírozzák. A magyarországi jégkármérséklő rendszer Európában elsőként a teljes országot lefedő hálózattal rendelkezik, 986 talajgenerátor, köztük 222 automata berendezés működik majd.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Statisztikai adatokkal cáfolta a NAK, hogy a Jéger aszályt okozna

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatósága reagált a vélekedésekre.

Statisztikai adatokkal is cáfolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatósága, hogy a jégkármérséklő rendszer, a Jéger működése aszályt okozna - közölte a szervezet hétfőn. Azt írták, Békés megyében augusztus 15-e és szeptember 12-e közt a jégkármérséklő rendszer talajgenerátorai 10 napig voltak bekapcsolva.

A megyében lévő 63 generátorból 57 működött, hatot korábban - a kezelők megfenyegetése miatt - leállítottak.

A generátorok működése alatt az elmúlt 30 napban Békés megyében a lehullott csapadékmennyiség meghaladta az országos átlagot.

Tehát a berendezések nem befolyásolják a csapadék kialakulását és mennyiségét, kizárólag annak halmazállapotára, a kialakuló jégszemek méretére vannak hatással - húzták alá, hozzátéve, hogy a megelőző, aszályos egy hónapban csupán hat napon voltak bekapcsolva a generátorok.

A jégszemek méretének mérséklésén túl a jégkármérséklő rendszer az időjárás egyéb paramétereit, a csapadék eloszlását, intenzitását, a felhők kialakulását, mozgását nem tudja befolyásolni - hangsúlyozták a közleményben.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×