eur:
394.34
usd:
369.64
bux:
65189.79
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Döbbenetes költségnövekedés - tételes adatok Székesfehérvárról

Cser-Palkovics András azt írja, riasztók a számok, a tendencia, a bizonytalanság pedig különösen aggasztó.

Korábbi bejegyzése után, amelyben azt fejtette ki, hogy olykor ajánlatot sem kapnak már az energiacégektől a városi közintézmények újabb szerződéseihez (vagy csak például közel tízszeres áron), Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester most a várható rezsiösszegekkel szembesítette a lakosságot. A Facebook-bejegyzés szerint – a folyamatosan növekvő energiaáraknak megfelelően – drasztikus kiadásnövekedéssel kell számolnia a városvezetésnek.

"A legfontosabb kérdések egyike ma, hogy mivel, mennyiért és miből fűtjük majd az óvodát, a rendelőt vagy a nyugdíjasotthont" – kezdte a bejegyzést a polgármester, leszögezve, hogy a beszerzések egy részénél még ajánlatot sem kaptak, más intézmények esetén pedig folyamatban vannak a beszerzési eljárások. Azokon a helyeken, ahol a folyamat már lezárult, eltérő mértékű, de összességében rendkívül jelentős plusz költségei keletkeznek a városnak.

Az összegek megtalálhatók Cser-Palkovics András bejegyzésében a cikk végén vagy ide kattintva. Néhány példa:

Közvilágítás:

  • 2021-ben: 295,7 millió forint,
  • 2022-ben várható: 688,5 millió forint,
  • 2023-ban várható: 1,65 milliárd forint.

Városi uszoda:

  • 2021: 39,5 millió forintt,
  • 2022-ben várható: 214,9 millió forint,
  • 2023-ban várható: 330,2 millió forint.

Gyöngyvirág Óvoda (gáz):

  • 2021: 6,7 millió forint,
  • 2022-ben várható: 10,78 millió forint,
  • 2023-ban várható: 42,44 millió forint.

Gyöngyvirág Óvoda (villamos energia):

  • 2021: 1,81 millió forint,
  • 2022-ben várható: 3,33 millió forint,
  • 2023-ban várható: 13,18 millió forint.

(És természetesen a többi óvodánál is hasonló arányú növekedéssel kell számolni.)

Széchenyi úti orvosi rendelő (gáz):

  • 2021: 1,07 millió forint,
  • 2022: 0,96 millió forint,
  • 2023-ban várható: 3,71 millió forint.

Széchenyi úti orvosi rendelő (villamos energia):

  • 2021: 0,72 millió forint,
  • 2022: 1,57 millió forint,
  • 2023-ban várható: 6,2 millió forint.

"Minden, a működőképesség fenntartásához szükséges intézkedést készek vagyunk meghozni! A városvezetés, az önkormányzati intézmények, valamint a vállalataink vezetői azon dolgoznak, hogy a helyzet kezelhető maradjon." Az áram és a gáz mennyiségét a téli időszakra ugyanis most kell tudni megmondani, nincs idő várakozni - tette hozzá.

Az ehhez szükséges intézkedéscsomag előkészítése már zajlik. Azt várhatóan a szeptemberi közgyűlés tárgyalja majd meg.

Megjegyzi még, hogy a probléma minden európai várost és falut érint. "Bízom benne, hogy minden európai döntéshozó a helyén kezeli ezt a problémakört, végre felelős döntéseket hoznak. Ez a helyzet nemcsak a magyar, hanem a német, a holland, a lengyel, a cseh városokat is drasztikusan érinti. A megoldást a béke hozhatná el. Mindenkinek erre kellene törekednie."

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×