eur:
394.44
usd:
370.51
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Szeptembertől több gázt kap Magyarország - a nap hírei

Egyre drágább az ársapkák fenntartása, ezeket előbb-utóbb ki kell vezetni – jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter. A köznevelésért felelős államtitkár azt kéri a pedagógus-szakszervezetektől, hogy ne támogassák a tanárok polgári engedetlenségét.

Szeptembertől napi 5,8 millió köbméterre növeli a Magyarországnak szállított többletgáz maximális mennyiségét Oroszország – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Ez több mint duplája az augusztusi többletmennyiségnek. Szijjártó Péter azt mondta, hogy a megállapodás egyelőre szeptemberre és októberre szól, és a hosszútávú gázszállítási megállapodásban szereplőn felül értendő. A szállítás a déli útvonalon, Szerbia felől történik.

Egyre drágább az ársapkák fenntartása, ezeket előbb-utóbb ki kell vezetni – jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy az infláció és a fenntarthatóság szempontjából kell mérlegelni, meddig, milyen formában maradnak ezek érvényben. Felidézte, hogy a rezsicsökkentésnél és az üzemanyagnál már léptek azzal, hogy korlátozták a jogosultak körét és a kedvezményes mennyiséget.

Októbertől igényelhetik a rászorulók az évi 48 ezer forintos fővárosi lakásrezsi-támogatást. A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén egyhangúlag támogatta a lakásrezsi-támogatásról szóló rendelet módosítását, amellyel jelentősen kibővítik a jogosultságot. Duplájára emelik a támogatás összegét, valamint lehetővé teszik a vezetékes gáz és a villamos energia díjának támogatását is.

A köznevelésért felelős államtitkár azt kéri a pedagógus-szakszervezetektől, hogy ne támogassák a tanárok polgári engedetlenségét. Maruzsa Zoltán levelében azt írta, hogy a polgári engedetlenség rossz példát mutat a diákoknak és mivel az a hatályos jogban tiltott eszköz, azok a pedagógusok, akik ezt támogatják, erkölcsileg is megkérdőjelezhetőek. A Tanítanék Mozgalom korábban azt közölte: ha szeptember 2-ig nem kapnak érdemi ajánlatot a kormánytól, a tanév második hetétől újra polgári engedetlenségi akciók lehetnek az iskolákban.

A holnapi iskolakezdés miatt országszerte forgalomnövekedésre kell számítani az utakon - hívta fel a figyelmet a Magyar Közút. Azt írták, hogy nemcsak az iskolák környezetében, hanem várhatóan valamennyi nagyobb városba, településre vezető úton megnövekszik majd a forgalom a nyári időszakhoz képest, különösen a reggeli és a délutáni csúcsidőszakokban.

Jövő hétfőig lehet jelentkezni az október-novemberi érettségi vizsgákra. Az őszi vizsgaidőszakban érettségi vizsgákat a kijelölt középiskolák és a kormányhivatalok szerveznek, amelyek listája, valamint a jelentkezés benyújtásáról szóló legfontosabb információk megtalálhatók az Oktatási Hivatal honlapján.

Rekordmértékben, 9,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak augusztusban az euróövezetben. Ez meghaladja az elemzői várakozásokat. Az infláció emelkedéséhez továbbra is a lakossági energia járult hozzá a legnagyobb mértékben, amely 38,3 százalékkal drágult az előző év azonos időszakához képest.

Megérkezett Zaporizzsjába a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség küldöttsége, de az atomerőműbe egyelőre nem jutottak be. A régió oroszbarát hatóságai bejelentették, hogy nem adnak ki külön engedélyt a NAÜ-misszió résztvevői számára, hogy gyorsan eljuthassanak az atomerőműbe.

Leállítja a schengeni vízumok könnyített kiadását az orosz turistáknak az Európai Unió. A vízumkönnyítési megállapodás felmondása várhatóan októberben lép életbe - jelentette be az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a tagországok külügyminisztereinek prágai találkozója után.

Az UNESCO támogatja Odessza gyors felvételét a világörökségi listára. Az ENSZ kulturális szervezete közölte: azt szeretné, ha a műemlék épületeiről, továbbá a nevezetes Patyomkin-lépcsőről híres dél-ukrajnai Odessza óvárosa a veszélyben lévő világörökségi helyszínek listájára kerülne, a már a világörökségi listán szereplő kijevi és a nyugat-ukrajnai lembergi műemlékekkel együtt.

Több mint 15 ezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra kedden. Az ukrán-magyar határon 6899-en, a román-magyar szakaszon 8820-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. A beléptetettek közül a rendőrség 261 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Vonattal 28-an - köztük 7 gyermek - érkezett Ukrajnából Budapestre.

Korrupciós bűncselekmény gyanújával őrizetbe vették az Országos Roma Önkormányzat elnökét. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt folytat nyomozást az ügyben, várhatóan holnap adnak részletesebb tájékoztatást. Az Országos Roma Önkormányzat elnöke 2019 decembere óta Agócs János.

A napokban várható a parlagfűszezon tetőzése - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Helyenként akár extrém magas is lehet a parlagfű virágporának koncentrációja.

Szombaton próbálja ismét elindítani a NASA az Artemis holdrakétát – értesült a BBC. Az eredetileg hétfőre tervezett kilövési kísérletet azért kellett elhalasztani, mert a négy rakétamotorból egy nem tudott üzemi hőmérsékletre hűlni. Az Artemis-program első legénységgel tervezett űrrepülése, az Artemis II 2024-ben valósulhat meg, és 2025-ban léphet újra ember a Holdra.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×