eur:
393.63
usd:
364.79
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Close up on woman legs feet standing on the electric kick scooter on the pavement wearing jeans and sneakers in summer day
Nyitókép: Miljan Živković/Getty Images

Veszélyes bulieszköz - késik a szabályozás

Ittasan és többnyire az éjszakai órákban szenvednek balesetet a villanyroller használói.

Az e-rollerrel balesetet szenvedők több mint egynegyede ittas, a fele pedig éjszaka sérül meg. Egyebek közt ez derült ki a Manninger Jenő Baleseti Központ (országos baleseti intézet) fél év alatt összegyűjtött adataiból.

A felmérést ismertető nepszava.hu szerint ebből az is kiviláglik, hogy sokan bulieszköznek használják a villanyrollereket. A portál szerint azért különösen veszélyesek ezek a járművek, mert a 25-30 kilométeres óránkénti sebességre is képes

e-roller vezetője jóformán semmiféle védelemmel nem rendelkezik.

Az eséshez pedig elegendő egy járda szegély vagy úthiba is.

A cikk kifogásolja, hogy mindeddig nem született még meg az elektromos kétkerekűek közlekedését szabályozó KRESZ-módosítás. Ennek híján Pintér Sándor belügyminiszter azt közölte, hogy egyelőre segédmotoros kerékpárként kell kezelni ezeket a járműveket is.

A nepszava.hu azonban a Technológiai és Ipari Minisztériumtól olyan tájékoztatást kapott, amely szerint csak a nagy sebességű e-rollereket kell segédmotoros kerékpárként kezelni, a többiek a kerékpárokkal egy kategóriába tartoznak. Legalábbis addig, amíg az új jogszabály el nem készül.

A portál beszélt a Jövő Mobilitás Egyesült (JME) vezetőjével is. Pukler Gábor is azt mondta, hogy

el kellene különíteni a legfeljebb 20-25 km/h-s sebességre képes e-rollereket a már-már robogónyi teljesítményt leadó erőgépektől.

Előbbihez nem lenne szükség jogosítványra, e fölött azonban be kellene vezetni, ahogy a féklámpát és az irányjelzőt is, valamint a védőfelszerelést és a felelősségbiztosítást. A JME elnöke úgy látja, hogy a KRESZ rolleres módosításai jó esetben csak 2023 őszén jelenhetnek meg.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×