eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Nyitókép: Pixabay

Rezsi: négy javaslatot fogalmaztak meg a nyugdíjasok érdekében

A Nyugdíjas Parlament elnöke, Karácsony Mihály szerint sokan kerülnek kilátástalan helyzetbe.

A nyugdíjasok többsége alapvetően régi házakban él, melyek építésénél a hőszigetelés, az energetikai racionalizálás nem volt szempont. Az úgynevezett Kádár-kockák hihetetlen energiapazarlók: sem a nyílászárók, sem a falak nincsenek rendesen leszigetelve. Ráadásul ezekben a háztartásokban többnyire 15-20 éves, szintén energiapazarló háztartási gépek vannak. Emiatt nagy energiafelhasználók a nyugdíjasok – mondta a Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament elnöke.

A nyugdíjasok élethelyzetükből adódóan napközben otthon vannak, tehát napközben is használják világítást, a fűtést és a berendezéseket. Karácsony Mihály szerint tőlük nem elvárható ugyanaz az energiafelhasználás, mint egy aktív dolgozó esetében.

"Nagyon sajátos helyzet, hogy 650 ezer nyugdíjas él magányosan, így nincs kivel megosztania a lakás rezsiköltségét.

Szintén sajátos helyzet, hogy bár az átlagnyugdíj szép lassan emelkedik, az úgynevezett mediánnyugdíj 135 ezer forint, ami azt jelenti, hogy egymillió ember ennél kevesebb nyugdíjellátással rendelkezik." –mondta.

Eddig a rezsi a nyugdíjuk nagyjából 15-20 százalékát vitte el, ám a mostani, felemelt díjakkal ez az 50-60 százalékot is elérheti. A megmaradó pénzt pedig a rohamosan növekvő élelmiszerekre, gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre költik.

"Nagyon szomorú" helyzet áll az alacsony nyugdíjjal rendelkezők előtt – mondta az elnök.

A Nyugdíjas Parlament négy javaslatot tett a kormány elé a problémák megoldására:

  • a mediánnyugdíj alatt levőknek legyen egy plusz kontingens, melyet a kormány más sajátos helyzetű társadalmi csoportnak is adott,
  • a mediánnyugdíj alatt élő, szénnel vagy fával fűtő idősek a téli hónapokban havi ötezer forintos rezsiutalványt kapjanak,
  • a havi elszámolás helyett a nyugdíjasok esetében az éves elszámolási kontingens lépjen életbe,
  • a régi lakások korszerűsítésére, hőszigetelésére, a nyílászárók, illetve a háztartási gépek cseréjére írjon a kormány egy pályázatot, akár száz százalékos költségvállalással.

A Nyugdíjas Parlament elnöke reméli, ezek a javaslatok hozzájárulnak a kilátástalan helyzetben levő nyugdíjasok jobb reményeihez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fáklyával állunk az alagút végén – új albummal készül Leslie Mándoki

"Fáklyával állunk az alagút végén" – új albummal készül Leslie Mándoki

Új albummal jelentkezik május 10-én a 30 éves Mandoki Soulmates. A lemez a digitális csalások és átverések korszakában a “visszatérés az analóghoz” életérzést hivatott bemutatni, az albumot ugyanis teljesen analóg módon vették fel és állították elő. A dalszövegek a kortárs világválságokat célozzák meg. Az InfoRádió a dalszerző-producer-énekest kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×