eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Karácsony Gergely/Facebook

Pintér Sándorral egyeztetnének Karácsony Gergelyék

Az önkormányzati szakrendelők államosítása megint a betegek jogait sértené, hosszabb várólistákat, várakozási időt eredményezne – írja közösségi oldalán a főpolgármester.

Karácsony Gergely szerdai tájékoztatása szerint az Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) – mely elnöke a főpolgármester, tagjai pedig a kerületi polgármesterek – határozottan tiltakozik a szakrendelők államosítása ellen, ezért azonnali egyeztetést kezdeményeztek az egészségügyet is felügyelő belügyminiszternél, Pintér Sándornál.

A praxisjog kiüresedéséről és az alapellátás átalakításáról nemrégiben Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár beszélt egy szakmai konferencián. Erről bővebben itt írtunk.

Karácsony Gergely emlékeztetett, hogy az önkormányzatok hozzájárultak ahhoz, hogy az egészségügyi szakrendelők színvonalas ellátást biztosítsanak a helyi lakosoknak. A főváros az Egészséges Budapest program keretein belül pedig már számos rendelőintézetet felújított. Ezért

elutasítják, hogy ezek a rendelők állami felügyelet alá kerüljenek, hiszen nem csak a betegek, de az orvosok és az egészségügyi dolgozók érdekei is sérülnének

– emelte ki a főpolgármester.

Szerinte az államosítási szándék ütközik a főváros és a kormány megállapodásával, amit a budapesti egészségügyi intézmények fejlesztéséről kötöttek 2019-ben. „A pluszforrásokat a budapestiek érdekében kértük, nem azért, hogy a kormány elvegye, majd leépítse az önkormányzati szakrendelőket” – olvasható.

Havasi Gábor, a Momentum egészségügyi szakpolitikusa és a fővárosi közgyűlés tagja közben jelezte, hogy kezdeményezésére a BÖSZ eljuttatta állásfoglalását a belügyminiszternek azzal kapcsolatban, hogy szerintük milyen kockázatokkal és hátrányokkal járna az államosítás.

„A fővárosi kerületek és a főváros vezetői elkötelezettek a jó minőségű alapellátás és járóbeteg-szakellátás biztosítása mellett, éppen ezért határozottan tiltakozunk a szakrendelők államosításának kormányzati terve ellen. Az ügyben a BÖSZ azonnali egyeztetést kezdeményez a kormánnyal. A betegek, az egészségügyi dolgozók és az önkormányzatok érdekeit figyelmen kívül hagyó kormányzati döntések elleni tiltakozásra a BÖSZ minden rendelkezésére álló jogszerű lehetőséget felhasznál” – áll a BÖSZ állásfoglalásának végén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×