INFORÁDIÓ
2022. augusztus 12. péntek
Klára

balaton

algásodás

balatoni szövetség

lombár gábor

Algafoltok a Balatonon a Zala folyó torkolatánál, Keszthely külterületi településrésze, Fenékpuszta közelében 2019. szeptember 11-én. Az üledékből felszabadult foszfor lehetett a fő oka az augusztus végén megfigyelt rendkívüli algásodásnak a Balaton délnyugati területén - írta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának két tagja az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak és az MTA-nak készített összefoglalójában.

Baj van a Balatonon, megjelent az alga

Infostart

A Balatoni Szövetség elnöke már jelezte az illetékes hatóságoknak a súlyos problémát.

A Balaton-parti polgármesterek jelezték, hogy a múlt héten szórványosan, vasárnap délutántól pedig már szinte mindenhol megjelent az alga a Balatonban, és a helyzet hétfőre sem javult. A problémát jelezték az illetékeseknek, így tudták meg, hogy nincs már miniszteri biztosa a Balatonnak – közölte az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke a HírBalatonnal.

Lombár Gábor kifejtette, nagyon örültek tavaly, amikor végre miniszteri biztost neveztek ki a Balaton élővilágának megóvásáért. „Sok feladata lenne a továbbiakban is az új vizparti tervekkel, az illegális stégek felszámolásával, az algásodás okának kiderítésével, vagy a tópart további beépítettségének megállításával, ezért csalódással vettük tudomásul, hogy jelenleg nincs miniszteri biztosa a Balatonnak, amely helyzet reméljük, hogy csak átmeneti” – fogalmazott a BSZ elnöke.

A 2019-es nagy algavirágzás után az okokat vizsgáló kutatók jelentős része arra jutott, hogy bizonyos körülmények kedvezhetnek a tómeder mélyebb rétegeiben található foszfor felszabadulásának. Ugyanakkor felmerült az is, hogy a 2019-es algásodás előtt villámárvíz volt, ami sok mindent bemoshatott a tóba, és érdekes módon a mostani algásodás előtt is hirtelen sok csapadék hullott a tó körül – tette hozzá.

Sérelmezte, hogy teljesen leállt a Balaton kotrása, ami ugyan az algásodáson rövidtávon nem tud segíteni, de a tó élettartamának meghosszabbításáért, szükség lenne a befolyókon bekerülő üledék, por és egyéb anyagok miatt a folytatására.

Lombár Gábor leszögezte, mielőbbi tájékoztatást várnak az illetékesektől, milyen az algásodás mértéke, termelődik-e alga-toxin, mire kell számítani a következő forró napokban, mik a teendők a tóparti strandokon.

A szokásos éves nádbejárást végző Pomogyi Piroska már múlt héten jelezte a vízügynek, hogy jelentősebb algásodást tapasztal Balatonederics és Szigliget között, Keszthelyen a Libás strandnál és a mellette lévő jachtkikötőben.

A tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatója, Vörös Lajos a HirBalaton megkeresésére közölte, hétfő estére friss mérési adataik lesznek a tó algásodásának mértékéről és összetételéről. Már korábban megjelentek a nyári időszakra jellemző kékalgák és fecskemoszatok a Balatonban, amivel összefüggésben a víz a-klorofill tartalma is meredek emelkedésbe kezdett már június elejétől, eddig a megengedett érték alatt maradva.

Nyitókép: MTI/Varga György
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018