eur:
393.16
usd:
367.81
bux:
66027.93
2024. április 24. szerda György
Algafoltok a Balatonon a Zala folyó torkolatánál, Keszthely külterületi településrésze, Fenékpuszta közelében 2019. szeptember 11-én. Az üledékből felszabadult foszfor lehetett a fő oka az augusztus végén megfigyelt rendkívüli algásodásnak a Balaton délnyugati területén - írta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának két tagja az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak és az MTA-nak készített összefoglalójában.
Nyitókép: MTI/Varga György

Baj van a Balatonon, megjelent az alga

A Balatoni Szövetség elnöke már jelezte az illetékes hatóságoknak a súlyos problémát.

A Balaton-parti polgármesterek jelezték, hogy a múlt héten szórványosan, vasárnap délutántól pedig már szinte mindenhol megjelent az alga a Balatonban, és a helyzet hétfőre sem javult. A problémát jelezték az illetékeseknek, így tudták meg, hogy nincs már miniszteri biztosa a Balatonnak – közölte az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke a HírBalatonnal.

Lombár Gábor kifejtette, nagyon örültek tavaly, amikor végre miniszteri biztost neveztek ki a Balaton élővilágának megóvásáért. „Sok feladata lenne a továbbiakban is az új vizparti tervekkel, az illegális stégek felszámolásával, az algásodás okának kiderítésével, vagy a tópart további beépítettségének megállításával, ezért csalódással vettük tudomásul, hogy jelenleg nincs miniszteri biztosa a Balatonnak, amely helyzet reméljük, hogy csak átmeneti” – fogalmazott a BSZ elnöke.

A 2019-es nagy algavirágzás után az okokat vizsgáló kutatók jelentős része arra jutott, hogy bizonyos körülmények kedvezhetnek a tómeder mélyebb rétegeiben található foszfor felszabadulásának. Ugyanakkor felmerült az is, hogy a 2019-es algásodás előtt villámárvíz volt, ami sok mindent bemoshatott a tóba, és érdekes módon a mostani algásodás előtt is hirtelen sok csapadék hullott a tó körül – tette hozzá.

Sérelmezte, hogy teljesen leállt a Balaton kotrása, ami ugyan az algásodáson rövidtávon nem tud segíteni, de a tó élettartamának meghosszabbításáért, szükség lenne a befolyókon bekerülő üledék, por és egyéb anyagok miatt a folytatására.

Lombár Gábor leszögezte, mielőbbi tájékoztatást várnak az illetékesektől, milyen az algásodás mértéke, termelődik-e alga-toxin, mire kell számítani a következő forró napokban, mik a teendők a tóparti strandokon.

A szokásos éves nádbejárást végző Pomogyi Piroska már múlt héten jelezte a vízügynek, hogy jelentősebb algásodást tapasztal Balatonederics és Szigliget között, Keszthelyen a Libás strandnál és a mellette lévő jachtkikötőben.

A tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatója, Vörös Lajos a HirBalaton megkeresésére közölte, hétfő estére friss mérési adataik lesznek a tó algásodásának mértékéről és összetételéről. Már korábban megjelentek a nyári időszakra jellemző kékalgák és fecskemoszatok a Balatonban, amivel összefüggésben a víz a-klorofill tartalma is meredek emelkedésbe kezdett már június elejétől, eddig a megengedett érték alatt maradva.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Mi lesz a jövő fenntartható technológiája?

Mi lesz a jövő fenntartható technológiája?

A technológia akkor érdekes, ha az egy hosszútávú, jó célt tud támogatni. Bár sok régi beidegződést meghaladtunk az elmúlt időszakban Magyarországon is, de még most is sok a kihívás. Mi tudja segíteni a technológiákban a zöld átmenetet? Melyik technológiában hisznek most a nagyvállalatok? Milyen szerepet játszik ebben a digitalizáció? Gazdaságilag ez mennyire fenntartható és min kellene változtatni a zöld átállás megvalósítása érdekében? Többek között ezekről a kérdésekről beszéltek a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciának szakértői Szoboszlai Beáta, a PwC Magyarország energiaipari és közműszolgáltatási tanácsadási igazgatójának moderálásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×