eur:
389
usd:
361.94
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Járművek haladnak az M3-as autópálya kisbagi pihenőhelyének közelében 2015. február 26-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Drága a külföldi autópályadíj, de nem éri meg kikerülni a sztrádát – körkép

A környező országokban drágább az autópályák használata, mint Magyarországon, ám a Magyar Autóklub főtitkárhelyettese szerint a mellékutak használatával sem tudnak spórolni az autósok.

A pár óra alatt elérhető úti célok a népszerűek az autóval nyaralni indulók körében: nem meglepő módon a horvát tengerpart, Szlovénia, valamint az osztrák kirándulóhelyek, akár az Alpok is, mondta el Sipka Gábor, a Magyar Autóklub főtitkárhelyettese az InfoRádióban.

"A görög tengerpartra ma már inkább repülővel utaznak a magyarok, illetve ősszel mennek sűrűbben Szlovákia és Csehország felé" - számolt be az Autóklub tapasztalta utazási szokásokról.

Az utazóknak jóval magasabb autópályadíjra kel számítaniuk a szomszédos országokban, mint amilyeneket itthon megszokhattak.

"Horvátországban és Olaszországban kapus fizetési rendszer van, úgyhogy ott az összköltség attól függ, hogy milyen messzire megyünk, de a költség mindenképp nagyobb a magyar időszakos áraknál. Szlovéniában hétnapos, havi és éves megoldások vannak. Mivel gyakran nyolc nap egy nyaralás, a havi éri meg jobban, de ennek az ára magasabb, mint a magyar tíznapos matricáé: Szlovéniában a havi 12 ezer forint, a magyar tíznapos pedig 3820 forint" - mondta el.

Vannak más rendszerek is: Ausztriában például tíznapos, kéthavi és éves matricák léteznek, a tíznapos a magyarral nagyjából egy szinten van. Napijegy még sehol sincs annak ellenére, hogy szó már volt róla.

Itthon év közben nem módosítják az autópályadíjat, viszont Horvátországban előfordult már, hogy év közben is belenyúltak, így a jelenlegi árak akár változhatnak is.

A drágább autópályadíjak mellett sem érdemes ugyanakkor alsóbbrendű utakat választani külföldön Sipka Gábor szerint.

"Ezzel összességében ugyanannyi lesz a végszámla, hiszen az autópályán kevesebb idő alatt messzebbre jutunk, végeredményben amit nyerünk az autópályadíjakon, azt elvesztjük a kerülőutakon a megállókkal és a plusz fogyasztással. A tengerparti látványutakon viszont megéri autózni: nem a megtakarítás, hanem a környezet és a látvány miatt" - tette hozzá.

Indulás előtt nézessük át az autót!

A főtitkárhelyetteses ajánlja mindenkinek, aki hosszabb útba vág bele autóval, hogy azt megelőzően nézesse át a járművet szakszervizzel vagy az Autóklub egyik műszaki állomásán.

"Úgy induljon el egy kirándulásra vagy nyaralásra, hogy

biztonságban vissza is tudjon jönni,

és ne az autó javításával töltse az időt, hanem a nyaralással" - fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×