eur:
367.84
usd:
342.16
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix
A Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjban részesültek 1. alumni találkozójának résztvevői a Velencei-tó partján Gárdonyban 2021. június 18-án
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Újítással próbálják emelni a Velencei-tó vízszintjét

Nem csak az esőre várnak a szakemberek.

Tavaly nyáron alacsony szintre csökkent a Velencei-tó vízszintje, 70 centiméter körül volt, ami főleg a turistáknak, strandolni vágyóknak okozott gondot, de a szakemberek kevésbé aggódtak. Idén tavasszal javult a helyzet, az agárdi vízmérce szerint májusban már sokszor a 100 centiméteres szint felett állt a vízállás, az utóbbi napokban 95 cm körüli értéket mértek.

Bíró Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense és dékánja a Napi.hu-nak azt mondta: a mostani helyzet kedvezőbb, de még sok víz hiányik a tóból. Annak is köszönhető a mostani 100 centis szint, hogy a tél elején elindult a vízpótlás.

Nyár végéig változhat a helyzet, ha nem lesz elég csapadék, akkor könnyen lejjebb mehet a vízszint, de a szakemberek szerint továbbra sincs kritikus helyzet – hívta fel a figyelmet a belvízi jelenségek kutatója.

"El kell fogadni, hogy ez egy olyan tó, amely hajlamos a szélsőséges vízállások produkálására, szabályozás nélkül akár a kiszáradásra is. Utóbbitól azonban nagyon messze vagyunk” - tette hozzá.

A szakemberek nem csak az esőre várnak, a munka is megkezdődött. A zámolyi tározóban úgynevezett száraz kotrás kezdődött, vagyis eltávolítják az iszapot, ezt követően lehet feltölteni vízzel, de ez csak jövőre lehetséges a mostani munkálatok miatt.

Újdonság, hogy készítenek egy úgynevezett by-pass, megkerülő csatornát, így a Császár-víz már ki tudja kerülni a tározót és közvetlenül táplálja majd a tavat. Ugyanakkor a Császár-víz is csak akkor tud számottevő mennyiséget szállítani, ha az átlagosnál több lesz a csapadék - mondta a kutató.

Címlapról ajánljuk
Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója beszélt a nemrég lezárult, hosszúra nyúlt pályázati időszakról, az Operaház távozóiról, a dalszínház és a nemzeti operajátszás jövőjéről illetve az Erkel Színházzal és az Eiffel Műhelyházzal kapcsolatos terveiről is.

Elhunyt az Ablak közismert műsorvezetője

Hetvenkét éves korában csütörtökön elhunyt Bánki Ilona újságíró, a Magyar Televízió egykori kulturális főszerkesztője, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének volt főszerkesztő-helyettese.
VIDEÓ
Bevetésen a Leopard 2-esek, fokozódik a helyzet Zaporizzsjánál – Háborús híreink pénteken

Bevetésen a Leopard 2-esek, fokozódik a helyzet Zaporizzsjánál – Háborús híreink pénteken

Egyre több hír és felvétel érkezik arról, hogy az ukrán offenzívában aktív szerepet játszanak a nyugati tankok, köztük a Leopard 2-esek is. Moszkva napok óta igyekszik különböző módokon bizonyítani, hogy kilőtt már közülük legalább egyet. Úgy tűnik, hogy a napok óta kibontakozóban lévő ukrán támadások egyik fő csapása Zaporizzsja megyében van. Ugyanakkor az itt található atomerőmű számára komoly problémát jelent a felrobbant Nova Kahovka-i gát, mivel idővel nem juthat elég víz a hűtésére. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×