eur:
392.53
usd:
365.88
bux:
66794.54
2024. április 25. csütörtök Márk
A Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjban részesültek 1. alumni találkozójának résztvevői a Velencei-tó partján Gárdonyban 2021. június 18-án
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Újítással próbálják emelni a Velencei-tó vízszintjét

Nem csak az esőre várnak a szakemberek.

Tavaly nyáron alacsony szintre csökkent a Velencei-tó vízszintje, 70 centiméter körül volt, ami főleg a turistáknak, strandolni vágyóknak okozott gondot, de a szakemberek kevésbé aggódtak. Idén tavasszal javult a helyzet, az agárdi vízmérce szerint májusban már sokszor a 100 centiméteres szint felett állt a vízállás, az utóbbi napokban 95 cm körüli értéket mértek.

Bíró Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense és dékánja a Napi.hu-nak azt mondta: a mostani helyzet kedvezőbb, de még sok víz hiányik a tóból. Annak is köszönhető a mostani 100 centis szint, hogy a tél elején elindult a vízpótlás.

Nyár végéig változhat a helyzet, ha nem lesz elég csapadék, akkor könnyen lejjebb mehet a vízszint, de a szakemberek szerint továbbra sincs kritikus helyzet – hívta fel a figyelmet a belvízi jelenségek kutatója.

"El kell fogadni, hogy ez egy olyan tó, amely hajlamos a szélsőséges vízállások produkálására, szabályozás nélkül akár a kiszáradásra is. Utóbbitól azonban nagyon messze vagyunk” - tette hozzá.

A szakemberek nem csak az esőre várnak, a munka is megkezdődött. A zámolyi tározóban úgynevezett száraz kotrás kezdődött, vagyis eltávolítják az iszapot, ezt követően lehet feltölteni vízzel, de ez csak jövőre lehetséges a mostani munkálatok miatt.

Újdonság, hogy készítenek egy úgynevezett by-pass, megkerülő csatornát, így a Császár-víz már ki tudja kerülni a tározót és közvetlenül táplálja majd a tavat. Ugyanakkor a Császár-víz is csak akkor tud számottevő mennyiséget szállítani, ha az átlagosnál több lesz a csapadék - mondta a kutató.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×