eur:
392.9
usd:
366.98
bux:
66114.18
2024. április 25. csütörtök Márk
A Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjban részesültek 1. alumni találkozójának résztvevői a Velencei-tó partján Gárdonyban 2021. június 18-án
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Újítással próbálják emelni a Velencei-tó vízszintjét

Nem csak az esőre várnak a szakemberek.

Tavaly nyáron alacsony szintre csökkent a Velencei-tó vízszintje, 70 centiméter körül volt, ami főleg a turistáknak, strandolni vágyóknak okozott gondot, de a szakemberek kevésbé aggódtak. Idén tavasszal javult a helyzet, az agárdi vízmérce szerint májusban már sokszor a 100 centiméteres szint felett állt a vízállás, az utóbbi napokban 95 cm körüli értéket mértek.

Bíró Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense és dékánja a Napi.hu-nak azt mondta: a mostani helyzet kedvezőbb, de még sok víz hiányik a tóból. Annak is köszönhető a mostani 100 centis szint, hogy a tél elején elindult a vízpótlás.

Nyár végéig változhat a helyzet, ha nem lesz elég csapadék, akkor könnyen lejjebb mehet a vízszint, de a szakemberek szerint továbbra sincs kritikus helyzet – hívta fel a figyelmet a belvízi jelenségek kutatója.

"El kell fogadni, hogy ez egy olyan tó, amely hajlamos a szélsőséges vízállások produkálására, szabályozás nélkül akár a kiszáradásra is. Utóbbitól azonban nagyon messze vagyunk” - tette hozzá.

A szakemberek nem csak az esőre várnak, a munka is megkezdődött. A zámolyi tározóban úgynevezett száraz kotrás kezdődött, vagyis eltávolítják az iszapot, ezt követően lehet feltölteni vízzel, de ez csak jövőre lehetséges a mostani munkálatok miatt.

Újdonság, hogy készítenek egy úgynevezett by-pass, megkerülő csatornát, így a Császár-víz már ki tudja kerülni a tározót és közvetlenül táplálja majd a tavat. Ugyanakkor a Császár-víz is csak akkor tud számottevő mennyiséget szállítani, ha az átlagosnál több lesz a csapadék - mondta a kutató.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×