INFORÁDIÓ
2022. június 27. hétfő
László

országgyűlés

alaptörvény

parlament

kormány

Orbán Viktor miniszterelnök (középen) eskütétele előtt az Országgyűlés ülésén 2022. május 16-án.

Kedden tesznek esküt az új kormány tagjai, de előtte...

Sűrű két nap elé néznek az országgyűlési képviselők: módosítják az alaptörvényt, Orbán Viktor pedig bemutatja nekik az új minisztereit, akik esküt tesznek.

Az Országgyűlés plenáris ülése délután egy órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követően interpellációk, azonnali kérdések és kérdések jönnének, de úgy tűnik, hogy ilyenek most sem lesznek. A képviselők megvárják, hogy már az új kormány tagjait faggathassák. Szócsatában azonban nem lesz hiány, hiszen a parlament folytatja a vitát az alaptörvény 10. módosításáról, és azzal összefüggésben a katasztrófavédelmi törvény megváltoztatásáról

A témáról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta a Kormányinfón: a járványhelyzet miatt elrendelt veszélyhelyzet május 31-ével megszűnik,.de a kormány az alaptörvény módosítását kezdeményezi, hogy a közvetlen szomszédságunkban folyó háború esetén is a kabinet cselekvőképessége biztosított legyen. A veszélyhelyzetnek az alaptörvényben rögzített tényállását ki fogják egészíteni humanitárius katasztrófa, illetve szomszédos országban zajló háborús konfliktus esetében.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet tehát hamarosan megszűnik, ezért az Országgyűlés megtárgyalja az emiatt bevezetendő szabályokat, majd az új minisztériumi lista kerül napirendre, A hétfői ülésnap napirend utáni felszólalásokkal zárul, a keddi pedig délelőtt 11 órakor napirend előttiek elkezdődik. Ezen a napon a parlament megszavazza az alaptörvény és a katasztrófavédelmi törvény módosítását, valamint a járványügyi veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő jogszabályokat. Ezt követően felszólal Orbán Viktor miniszterelnök és az új kormány tagjai leteszik az esküt.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kapcsolódó hang

Kedden tesznek esküt az új kormány tagjai
 
A címlapról ajánljuk

Vlagyimir Putyin elutazik

Az orosz elnök a jövő héten Tádzsikisztánba és Türkmenisztánba látogatva az ukrajnai háború...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018