eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Orbán Viktor miniszterelnök (középen) eskütétele előtt az Országgyűlés ülésén 2022. május 16-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kedden tesznek esküt az új kormány tagjai, de előtte...

Sűrű két nap elé néznek az országgyűlési képviselők: módosítják az alaptörvényt, Orbán Viktor pedig bemutatja nekik az új minisztereit, akik esküt tesznek.

Az Országgyűlés plenáris ülése délután egy órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követően interpellációk, azonnali kérdések és kérdések jönnének, de úgy tűnik, hogy ilyenek most sem lesznek. A képviselők megvárják, hogy már az új kormány tagjait faggathassák. Szócsatában azonban nem lesz hiány, hiszen a parlament folytatja a vitát az alaptörvény 10. módosításáról, és azzal összefüggésben a katasztrófavédelmi törvény megváltoztatásáról

A témáról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta a Kormányinfón: a járványhelyzet miatt elrendelt veszélyhelyzet május 31-ével megszűnik,.de a kormány az alaptörvény módosítását kezdeményezi, hogy a közvetlen szomszédságunkban folyó háború esetén is a kabinet cselekvőképessége biztosított legyen. A veszélyhelyzetnek az alaptörvényben rögzített tényállását ki fogják egészíteni humanitárius katasztrófa, illetve szomszédos országban zajló háborús konfliktus esetében.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet tehát hamarosan megszűnik, ezért az Országgyűlés megtárgyalja az emiatt bevezetendő szabályokat, majd az új minisztériumi lista kerül napirendre, A hétfői ülésnap napirend utáni felszólalásokkal zárul, a keddi pedig délelőtt 11 órakor napirend előttiek elkezdődik. Ezen a napon a parlament megszavazza az alaptörvény és a katasztrófavédelmi törvény módosítását, valamint a járványügyi veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő jogszabályokat. Ezt követően felszólal Orbán Viktor miniszterelnök és az új kormány tagjai leteszik az esküt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×