INFORÁDIÓ
2022. június 25. szombat
Vilmos

medián

közvélemény-kutatás

mi hazánk mozgalom

fidesz-kdnp

toroczkai lászló

Képviselők esküt tesznek az Országgyűlés alakuló ülésén 2022. május 2-án. A patkó első sorában Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Orbán Viktor miniszterelnök (középen, b-j).

Medián: nőtt a Fidesz-tábor, és a Mi Hazánk a legerősebb ellenzéki párt

Infostart

A „győzteshez húzás” nemcsak Fidesz–KDNP, hanem a Mi Hazánk esetében is érvényesült.

A HVG megbízásából készült felmérés szerint észrevehető a választások után jellemzően felbukkanó „győzteshez húzás” jelensége: 54 százaléka vallotta magát Fidesz–KDNP-szavazónak (a listás 52 százaléknál némileg többen) és 34 százalék ellenzékinek, ami csökkenés az április 3-án számolt 36 százalékhoz képest.

Amikor a kutatók úgy tették fel a kérdést, hogy egy, „a közeljövőben megtartandó” választáson hogyan voksolnának, már 57 százalék jelölte meg a kormánypártokat.

A Mi Hazánk esetében is érzékelni hasonló tendenciát, ugyanis a listán 5,88 százalékig jutó párt a választani tudók körében 9, a választani tudó biztos szavazók körében 8, a teljes szavazókorú népességben 8 százalékon áll.

A Medián elemzése megjegyzi, hogy nagyon hasonló ez a jelenség ahhoz, amit a Jobbik 2009-es európai parlamenti választáson elért eredménye után lehetett tapasztalni: miután kitört a bizonyos helyzetekben szalonképtelennek gondolt buborékból a szélsőjobboldali párt, megszaladt a népszerűsége; egyre többen gondolják nyíltan felvállalhatónak szimpátiájukat.

A Mi Hazánk ezzel 1 százalékkal megelőzi a teljes népességben a Demokratikus Koalíciót, és 2-vel Momentumot,

és ahogy írják: „ezek persze hibahatáron belüli különbségek, de szimbolikus jelentőségük nem elhanyagolható”.

Az ellenzéki összefogásban résztvett pártok közül a DK a választani tudók között 8, a Momentum 7, a Jobbik 4, az MSZP 2, az LMP 2, a Párbeszéd 1 százalékon áll, Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa mozgalma 3 százalékot ér el. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a parlamenti küszöb fölött van a mostani felmérés szerint, szemben az április 3-i eredménnyel.

A politikusok népszerűségi mutatóit nézve, a teljes szavazókorú népességben Toroczkai László már a harmadik legnépszerűbb ellenzéki politikus. A Mi Hazánk elnökének egészen egyedi a pozíciója a politikai palettán, hiszen egy olyan ellenzéki vezetőről van szó, aki sokszorosan népszerűbb a kormánypárti, mint az ellenzéki szavazók között:

a fideszesek köreiben 53 százalékos a szimpátiamutatója, az ellenzékieknek alig 14 százalékos.

A legnépszerűbb ellenzéki politikus a momentumos Donáth Anna (a teljes népességben 39, az ellenzékiek között 79 százalékponttal), őt Karácsony Gergely (33-67), és Dobrev Klára követi (31-64). Márki-Zay Péter a hetedik legnépszerűbb az ellenzéki körökben (25-53).

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018