eur:
394.01
usd:
365.63
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Závecz: nem a Mi Hazánk a legerősebb ellenzéki párt

Korábban a Medián kutatása azt hozta ki, hogy az országgyűlési választás után cirka egy hónappal a Parlamentbe újonnan bekerülő párt előzi a DK-t, de a Závecz szerint nem. Abban nincs eltérés köztük, hogy a Fidesz tovább erősödött. A Závecz szerint a Jobbik, az MSZP és a Momentum is az ötszázalékos küszöb környékén áll.

Egy hónappal a parlamenti választásokat követően a győzteshez történő közeledés és a vesztestől való távolodás jelenségét láthatjuk. A Fidesz-KDNP egy mostani, változatlan felállásban lebonyolított választáson 60 százalékot érne el, a biztos részvételt ígérő listát választók körében ennyi támogatót vonz. A Mi Hazánk tartja április 3-án elért eredményét, 7 százaléka van az aktív választói csoportban. Az ellenzék közös listája most rosszabbul szerepelne, mint a választáson, 31 százalékon áll az eltökélt szavazók körében – írja a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet közleménye.

Ha a pártokat külön mérjük, akkor

  • a Fidesz fölénye hatalmas, a biztos pártválasztók körében 60 százalékos. Az ellenzéki pártok közül
  • a DK a legerősebb, 11 százalékkal, utána
  • a Mi Hazánk következik 8 százalékkal.
  • A Jobbik, az MSZP és a Momentum önálló indulás esetén a bejutásért küzdene, mindhárman 5 százalékon állnak.
  • Az LMP 3 százalékos,
  • a Kétfarkú Kutyapárt és a Párbeszéd 1 százalékon áll

– ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet április-május fordulóján, az ország felnőtt lakossága körében, személyes adatfelvételi módszerrel végzett közvélemény-kutatásának.

Jelenleg a Fidesz a választókorú népesség 46 százalékának támogatását élvezi. Az április 3-i szavazás eredményeiből láttuk, hogy a kormánypárti tábor beágyazottsága minden települési kategóriában jelentős, de érzékelhető volt a növekvő szavazati arány a fővárostól a falvak felé haladva. A mostani felmérés is jelzi ezt a tendenciát: a Fideszt preferálók aránya

  • a teljes budapesti felnőtt népességen belül 35,
  • a megyeszékhelyek kategóriájában 39,
  • a többi vidéki városban 50,
  • a falvakban 54 százalék.

Az iskolázottság szerint is érzékelhetők különbségek:

  • az alapfokú végzettségűek és a szakmunkás képzettségűek 50,
  • az érettségizettek 43,
  • a diplomások 40 százaléka

a Fidesz támogatója.

Az életkor emelkedésével valamelyest erősödik a kormánypárt,

  • a húszas-harmincas korosztályban 43,
  • a negyvenes-ötveneseknél 47,
  • a náluk idősebbeknél 49 százalék

áll mögöttük.

A Demokratikus Koalíció a fővárosban a legerősebb (14 százalék), de a negyvenes-ötvenes korosztályban és a diplomások körében is az országosan mért 9 százalékos átlagát meghaladó arányban támogatják (13-14 százalék).

A Mi Hazánk a teljes népességben mért 5 százalékos átlagánál jóval erősebb a falvakban (9 százalék) és a középkorúak csoportjában (8 százalék). A párt mindegyik iskolázottsági csoportban azonos méretű táborral rendelkezik, beágyazottsága e tekintetben egyenletes.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×