eur:
392.78
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
The classroom environment Prepared for students, Clean, neat, stimulating craving, Prepare to develop youth the future of the country.
Nyitókép: jittawit.21/Getty Images

Menekült gyerekek oktatása: új kéréssel állt elő a PSZ

A szakszervezet kezdeményezi, hogy minden pedagógus, oktató munkáját ismerjék el, aki menekült gyermekkel, diákkal foglalkozik

Az ukrajnai háború miatt elmenekült gyermekek, tanulók oktatásában Magyarország is szerepet vállal. A kormány tanulónként, havonta 130 000 ezer forint támogatást ad annak a csaknem 600 oktatási intézménynek, amely délutánonként vállalja a menekültek felzárkóztatását, a magyar nyelvi ismeretek megszerzését – emlékeztet hétfői közleményében a Pedagógusok Szakszervezete.

A fentiek nyomán a PSZ kezdeményezi és javasolja, hogy azoknak az óvodapedagógusoknak, pedagógusoknak, oktatóknak is állapítsanak meg pótlékot többletmunkájuk elismeréseként, akik a délelőtti foglalkozásokon, tanórákon integráltan (vagyis a magyarokkal együtt) oktatják, nevelik az Ukrajnából érkezett menekült gyermekeket. Mint írják, a pótlék összege legyen azonos a nehéz körülmények között végzett munkáért járó pótlékkal. Ez a pótlék minden óvodai, általános iskolai és középiskolai pedagógusnak, oktatónak járjon visszamenőleg a befogadás pillanatától az orosz–ukrán háború lezárásáig. A juttatást fenntartótól függetlenül kapják meg a munkavállalók, vagyis azok, akik állami, alapítványi vagy egyházi intézményben dolgoznak – teszik hozzá.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a minapi varsói konferencián már javasolta, hogy azoknak a pedagógusoknak, oktatóknak, akik a menekült gyerekeket, diákokat nem a délutáni felzárkóztatáson, hanem integráltan oktatják, adjanak célzottan plusz juttatást. Ezt a javaslatot az OECD és az Európai Bizottság konferencián jelen lévő képviselője elfogadta – emlékeztetnek.

A PSZ elvárja a megalakuló új kormánytól, hogy ezen támogatáshoz a jogi hátteret és a pénzügyi fedezetet – első feladatai között – teremtse meg – zárul a közlemény.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×