eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, az országgyűlési választásokon győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltje (b) és Áder János köztársasági elnök sajtónyilatkozatot tesz a Sándor-palotában 2022. április 29-én. Az államfő Orbán Viktort kérte fel a következő kormány megalakítására.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Áder János felkérte Orbán Viktort az új kormány megalakítására

Péntek reggel fogadta Áder János köztársasági elnök Orbán Viktort, az országgyűlési választásokon győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét a Sándor-palotában.

A köztársasági elnök felkérte a kormányalakítási tárgyalásokra a Fidesz elnökét, majd közösen tartottak sajtótájékoztatót.

Áder János azt mondta, ez volt a harmadik alkalom, amikor egy hasonló szituációban állhatnak Orbán Viktorral, de először fordult elő 1990 óta, hogy két nagyobb pártszövetség indult el egymás ellen a választáson, ezen a választáson volt a legtöbb megfigyelő, ez a választás után nyújtották be a legkevesebb jogorvoslati kérelmet, és most született a leghamarabb végeredmény.

A választás eredménye, a választók döntése világos és egyértelmű – fogalmazott a köztársasági elnök.

"A választás törvényes, alkotmányos, szabad és demokratikus volt, sem az új Országgyűlés, sem az új kormány legitimitását megkérdőjelezni nem lehet" - jelentette ki, utalva a Momentum bojkottjára és álláspontjára.

Mint mondta, felkérte Orbán Viktort az új kormány megalakítására és ő ezt elfogadta, ezért hétfőn az Országgyűlés alakuló ülésén azt fogja javasolni, hogy Orbán Viktort válassza Magyarország miniszterelnökének.

Orbán Viktor arról beszélt, hogy képes lesz megbirkózni a kormányalakítás feladatával, az államfőnek erre a kérdésére egyértelmű igennel válaszolt.

Sok kérdést kap a kormány új összetételével kapcsolatban, de még nem tart ott az előkészületekkel, hogy konkrétumokról tudjon beszámolni. Több miniszterjelölttel is tárgyal, van akivel már sikerült megállapodnia, van, akivel még nem.

Ígérete szerint ugyanúgy fog kormányt alakítani, mint az utóbbi négy ciklusban: a következő négy év várható feladatai alapján alakítja ki a szerkezetet és a választja ki a minisztereket.

Meglátása szerint a veszélyek évtizede következik szerinte. Április 3-án az emberek egy világos döntést hoztak arról, hogy elvárják az ország vezetőitől, hogy megvédjék őket a veszélyektől. Ennek is eleget tevő kormányt fog alakítani, amely meg tudja védeni Magyarországot "a komoly megpróbáltatásokat jelentő külső hatásoktól" (járványhatások, gazdasági kihívások, háború hatásai...).

Áder János eredményes munkát kívánt mindenkinek és sok sikert a miniszterelnöknek, ezzel véget ért a tájékoztató.

Magyarország következő miniszterelnökét a május 16-i héten választja meg az Országgyűlés.

A parlament alakuló ülését május 2. hétfőre hívta össze Áder János, akkor teszik le az esküt a megválasztott képviselők.

Az új Országgyűlés aznap 11 órakor kezdi meg a munkáját.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×