eur:
389.59
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Math symbols on computer screen with mouse pointer
Nyitókép: Sean Gladwell/Getty Images

Horváth Péter is látja: komoly gondok voltak a tizedikesek kompetenciamérő felületén

Sok gyerek bosszankodhatott azon, hogy úgy látta a képernyőn, mintha nem is csinált volna semmit addig.

A próbaalkalmak után a szerdai, már élesben zajló iskolai kompetenciamérésen is komoly problémák voltak - erősítette meg az InfoRádiónak a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, a győri Révai Gimnázium igazgatója.

Horváth Péter elmondta: a gyerekeknek először kellett digitálisan kitölteni a feladatokat, az erre létrehozott informatikai rendszer azonban lefagyott, hibaüzenetet küldött és a diákok lezárni sem tudták a tesztlapokat.

"Valóban két hete indultak volna a próbamérések, egy-egy órára lett volna lehetőség, hogy a gyerekek megismerkedjenek a felülettel, és megtekintsék, hogyan lehet a feladatokat megoldani. Valóban igaz az, hogy nem sikerült akkor sem belépni a felületre, vagyis

gyakorlásra nem volt jó, csak arra, hogy lássák a fejlesztők, hogy ilyen formában nem lesz sikeres ez.

Sajnos amikor szerdán megkezdődött a 10. osztályosok számára a lehetőség a kitöltésre, főleg a matematikai részen nagyon komoly problémák voltak, lehetetlenné vált a mérőlapok kitöltése" - részletezte a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

Hogy mi volt a gond, arról elmondta, az első két órához tartozó szövegértés első háromnegyed órájában a gyerekek le tudták zárni a feladatlapokat, a második résznél jelentkeztek a problémák. Ekkor már nem volt zökkenőmentes a zárás, többszöri próbálkozás után is visszadobta a tanulókat a rendszer akár a kezdő feladatokhoz is, nyilvánvalóan nem kis bosszúságot okozva.

"A diákok úgy látták, mintha nem is töltötték volna ki a már lezárt feladatlapokat"

- mutatott rá, hozzátéve, hogy a rendszerfejlesztők megnyugtatnak mindenkit, náluk minden, korábban mentett adat megőrződött, nem veszett el semmi, ám a gyerekek visszajelzéséből úgy tűnik, az utólagos javítások nem ritkán később törlődtek.

Ezután a kétszer 45 perces matematika teszteknél súlyosbodtak a problémák, a rendszer többször leállt.

A matematikai feladatoknál fellépett hibát jelezték már az Oktatási Hivatal felé, ahol Horváth Péter megfogalmazása szerint "lázasan keresték az elhárítás lehetőségét", de nem oldódtak meg a gondok. Az utolsó 45 perc a gyerekek számára és szempontjából értékelhetetlen volt, amiért

az NPK elnöke "nagyon sajnálja" a tanulókat.

Problémák országszerte, más iskolákban is adódtak.

Várják az Oktatási Hivatal válaszát, hogy mitévők legyenek, például meg kell-e ismételni a kompetenciamérést.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumát és az Oktatási Hivatalt cikkünk megjelenéséig az InfoRádió nem érte el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×