eur:
389.73
usd:
362.76
bux:
68131.73
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Megkezdik a levélszavazatok feldolgozását az NVI munkatársai a Nemzeti Választási Iroda (NVI) budapesti székházában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, a szavazóhelyiségek zárása után 2022. április 3-án.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Alkotmányjogász a levélszavazatokról: lehetséges a visszaélés, de nincs hatása az eredményre

Az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogász szerint vissza lehet élni a magyar levélszavazati rendszerben, de az eredményre nincs különösebb befolyással. Ellenben az Egyesült Államokban, ahol nem lehet beazonosítani ezeket a voksokat, így jóval többször is szavazhat egy ember.

Lövétei István elmondása szerint a levélszavazatnak két típusa lehet, az úgymond liberális, ami esetében az teljesen egyenjogú egy szavazófülkében leadott vokssal, illetve a nem liberális – lásd magyar –, ami valamilyen kötöttséget tartalmaz, elsősorban az azonosíthatóság érdekében, hiszen nem mindegy, hogy ki adja le a szavazatot.

Az alkotmányjogász előbbit illetően az Egyesült Államokat említette példaként, ahol legutóbb azért támadták a levélszavazást a republikánusok, és gondolták úgy, hogy visszaélés történt, mert ott nem igazán alakult ki egy szisztematikus azonosítási rendszer. A szakértő megjegyezte, természetesen már a korábbi elnökválasztás alkalmával is voltak „gubancok”, és akkor viszont a demokraták tiltakoztak, miután a rendszer nem szab gátat annak, hogy valaki több levélszavazatot is feladjon – más-más városban –, miközben a lakóhelye szerinti fülkében is voksol.

Lövétei István szerint a másik iskola szerinti rendszerben is lehetnek visszásságok, mégpedig a kamu lakóhelyek bejelentésével. „Ha a kamu lakóhelyekre elmegyünk, és egy körjáratban leszavazunk, az megint csak azt jelenti, hogy többes szavazat jön létre” – fogalmazott. A szakértő szerint

fennáll a lehetősége annak, hogy például egy határon túli magyar leszavazzon levélben a pártlistára, majd személyesen egy magyarországi szavazófülkében,

amennyiben van egy kamu lakcíme itt. „Visszaélés tehát mindenütt lehet” – jelentette ki.

Az alkotmányjogász úgy véli, hogy egy következetes, szisztematikus ellenőrzési rendszerrel kiszűrhetők lennének a visszásságok, de szerinte ennek kidolgozását Magyarországon eddig nem tartották szükségesnek, annál is inkább, mert tulajdonképpen a külföldön leadott levélszavazatok nem igazán mérvadók a képviselőház betöltésénél, vagyis nagyon kevés mandátumot eredményeznek, amik nem befolyásolják lényegileg a hazai választási eredményeket. Egy ilyen rendszer egyébként jelentősen megbonyolítaná a szavazatok kiértékelését, mind időben, mind a szükséges apparátust illetően.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×