eur:
393.15
usd:
367.07
bux:
66927.2
2024. április 26. péntek Ervin

Aláírta a gázszállítások rubelelszámolásáról szóló rendeletet az orosz elnök - a nap hírei

További orosz támadásoktól tart Ukrajnában a NATO főtitkára. Az Európai Unió felső vezetőit is kitiltotta Oroszország.

Aláírta a gázszállítások rubelelszámolásáról szóló rendeletet az orosz elnök. Vlagyimir Putyin közölte: aki nem tartja be az új szabályokat, annak nem szállítanak gázt. A szabályok értelmében az európai gázvásárlók továbbra is euróban fizethetik a gázszámlákat, amelyeket Oroszországban a Gazprombank speciális bankszámláin a hivatalos euró/rubel árfolyam mellett rubelre váltanak és így a gázszámlák ellenértékét ténylegesen rubelben teljesítik a Gazprom felé. Az április 1. után leszállított gáz esetén történnek a változások, amelyek az Oroszország szemében barátságtalan országok vevőire vonatkoznak, így tehát uniós tagállamként Magyarországra is.

További támadásokra számít Ukrajnában a NATO - jelentette ki Jens Stoltenberg, főtitkár Brüsszelben. A főtitkár aláhúzta, Oroszország már korábban is hazugságokat állított szándékait és a katonai tevékenységeit illetően. Nyugati hírszerzési információk szerint a Moszkva által a héten bejelentett, Kijev körül és az ukrán fővárostól északra eső területeken végzett katonai műveletek csökkentése valójában az orosz erők átszervezését jelenti. A főtitkár szerint Oroszország megpróbálja átcsoportosítani és megerősíteni katonai tevékenységét a Donbasz-régióban, miközben fenntartja az ukrán fővárosra gyakorolt nyomást.

Magyarország ragaszkodik ahhoz a döntéshez, hogy nem szállít fegyvereket Ukrajnába, területén nem enged át fegyvereket, illetve ellenzi az orosz kőolaj és földgáz importjára vonatkozó szankciók bevezetését – erősítette meg a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a NATO keleti szárnyához tartozó országok, a Bukaresti kilencek külügyminisztereivel tárgyalt Pozsonyban. Hozzátette: továbbra is erőteljes nyomást tapasztal annak elérésére, hogy az Európai Unió vezessen be szankciókat az orosz kőolaj és földgázszállításokra, ám ez "vörös vonal" Magyarország számára.

Oroszországban az előrejelzések szerint magas infláció és nagy gazdasági visszaesés lesz az idén az Ukrajna elleni háború miatt elrendelt nyugati szankciók következtében. A pénzromlás mértéke 1999 óta a legmagasabb szinten lesz a gazdaság pedig 2009 óta nem látott mértékben zsugorodik majd. Az idei infláció 23,7 százalék lehet a megkérdezett elemzők szerint. A GDP 7,3 százalékkal csökkenhet.

A konfliktusövezeten túl is súlyos gazdasági következményei lesznek az orosz-ukrán háborúnak – áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank előrejelzésében. A bank ugyanakkor a régió uniós gazdaságaiban, köztük Magyarországon az átlagnál számottevően jobb teljesítményt vár. Az EBRD módosított előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék az idén 3,5 százalékkal - az előző prognózisban szereplő ütemnél 1,3 százalékponttal lassabban - növekedhet.

Visszavonta Oroszország hitelminősítési osztályzatait a Moody's. A hitelminősítő az ukrajnai háború kezdete óta kétszer minősítette le az orosz államadósság-besorolást. Az Európai Unió március 15-én jelentette be, hogy megtiltja hitelminősítői osztályzatok érvényben tartását oroszországi jogi személyekre, vállalatokra és egyéb entitásokra.

Az Európai Unió felső vezetőit is kitiltotta Oroszország válaszul a Moszkva elleni szankciókra. A kibővített korlátozások kiterjednek több európai biztosra és uniós katonai vezetőre, valamint az Európai Parlament tagjainak túlnyomó többségére, akik támogatják az oroszellenes politikát. Az orosz feketelistára felkerültek egyes uniós tagállamok kormánytagjai és parlamenti képviselői, valamint olyan közéleti személyiségek.

Feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Marosvásárhely mellett talált magyar szavazólapok ügyében a Nemzeti Választási Iroda. Az ügyet a román rendőrség is vizsgálja. Először romániai portálok írtak arról, hogy kidobott, részben elégetett levélszavazatokat találtak a Marosvásárhellyel szomszédos Jedden egy illegális szemétlerakóban. A magyarországi ellenzék a levélszavazatok megsemmisítését követeli, miután a felvételek szerint az ellenzéki összefogásra és a Mi Hazánkra beikszelt szavazólapok lehettek a szemét között. Az RMDSZ szerint viszont szervezett provokációról van szó, amelynek az a célja, hogy a határon túli szavazatokat hiteltelenítsék. A Fidesz azzal reagált, hogy a kétségbeesett baloldal minden aljasságra képes.

A Zöld Otthon Program folytatásáról dönt következő ülésén a monetáris tanács – közölte a jegybank alelnöke. Patai Mihály elmondta: a nagy érdeklődés miatt a bankhoz benyújtott kérelmek volumene már meghaladta a program keretösszegét, a 200 milliárd forintot. Patai Mihály szerint az MNB-nek továbbra is hozzá kell járulnia a zöld és fenntartható gazdaság és az ezt támogató pénzügyi rendszer kialakításához. Beszélt arról is, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása, ezért a szigorító monetáris politika folytatódni fog.

Ezüstérmet nyert a Világkiállítások Nemzetközi Szövetségétől a Dubaji Világkiállításon a magyar pavilon a legjobban bemutatott tematika kategóriában. A Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye szerint a 192 országot felvonultató világkiállításon a magyar pavilont több mint egymillióan látogatták meg. Az építményt Makovecz Imre tanítványa és munkatársa, Csernyus Lőrinc tervezte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×