eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Az április 3-ai országgyűlési választás és a vele egy napon rendezett népszavazás szavazólapjai a budapesti ANY Biztonsági Nyomdában 2022. március 9-én. Kétféle (a magyarországi és levélben szavazáshoz szükséges) országos pártlistás szavazólapot, a 106 egyéni választókerület és a 12 nemzetiség országos listás szavazólapját, valamint a népszavazás kétféle (magyarországi és levélben szavazáshoz szükséges) szavazólapját nyomtatják, vagyis összesen 122 félét. Körülbelül 23 millió szavazólap készül a nyomdában.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kitöltött levélszavazatokra bukkantak Marosvásárhely mellett kidobva

Építkezési sitthalmok között találtak rá a vasárnapi választásokra szóló papírokra. Az NVI feljelentést tett. Az RMDSz szerint szervezett provokációró történt, a Fidesz szerint baloldali akcióról van szó, az ellenzék viszont a levélszavazatok megsemmísitését követeli.

Több olyan szavazólapot találtak eldobva zsákokban a Marosvásárhely melletti Jedd környékén, amelyek a jelenlegi magyarországi választásokra szólnak, és néhány ki is volt töltve. Ezeket egy olyan területen dobták el, ahol építkezésből származó hulladékokat tárolnak egy illegális szeméttelepen. A szavazólapok egy része részlegesen megégett – írja a romániai Pontmaros.

A megégett lapokról és a helyszínről videókat is közzé tettek.

A punctul.ro/pontmaros helyi portál újságíróját, Cristian Teodorescut telefonon értesítette egy anonim olvasó arról, hogy mit talált Jedd község határában és néhány fotót is küldött róla. Az újságíró kiszállt a helyszínre és videófelvételt készített.

A Maros Megyei Rendőrség csütörtök délelőtt a helyszínen vizsgálódott és összegyűjtötte a bizonyítékokat – írja a távirati iroda. A rendőrség szóvivője későbbre ígért tájékoztatást az ügyről.

NVI: feljelentés

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) ismeretlen tettes ellen feljelentést tett arra tekintettel, hogy a mai napon a sajtóban megjelent képfelvételek szerint Marosvásárhely mellett, az útszélre több, már kitöltött szavazólapot dobtak ki. További tájékoztatás várhatóan az eljárás későbbi szakaszában adható - közölték.

Az NVI a fentiekre tekintettel is felhívja a levélben szavazásra jogosultak figyelmét, hogy a választási eljárásról szóló törvény vonatkozó rendelkezése szerint a szavazási levélcsomagot a személyes kézbesítés mellett egyéb - meghatalmazással nem rendelkező - személy általi kézbesítéssel is le lehet adni. Ezért a levélcsomag átadásakor a választónak kiemelt figyelmet kell fordítania a bizalmas küldeményre, hogy az iratok biztonságban vissza is érkezzenek a későbbiekben az NVI-hez.

Az NVI szintén felhívja a levélben szavazók figyelmét, hogy szavazási levélcsomagjukat a személyes leadás mellett postai úton is célba juttathatják, ez szintén garantálja, hogy a feladott küldemény sértetlenül megérkezzen. A levélszavazatot és a szavazási iratot tartalmazó borítéknak előbbi esetben a választások lezárásáig, tehát április 3-án 19 óriáig meg kell érkeznie az NVI-hez.

Reakciók

A Fidesz szerint „a baloldal” felelős az akcióért. A nagyobbik kormányzópárt „A kétségbeesett baloldal minden aljasságra képes – Reagálás a baloldal választási csalással kapcsolatos vádaskodásaira” – címmel adott ki közleményt. A továbbiakban úgy fogalmaznak: „A baloldal kétségbeesésében mindenre képes. A baloldal a magyar rendszerváltás óta éppen a legsúlyosabb választási csalásokat követi el a Bajnai-féle teljesen illegális DatAdat adatbázissal, és most a külhoni magyarok szavazatainak megsemmisítését akarják elérni. Nincs két baloldal, egy baloldal van, a Gyurcsány–Bajnai-féle baloldal minden aljasságra képes, 2006-ban tévészékházat gyújtottak fel a hatalom megtartásáért, most szavazólapokat.”

Márki-Zay Péter közben a levélszavazatok megsemmisítését követeli. Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje közösségi oldalán úgy fogalmaz: „Most megfogtuk őket: kidobott szavazólapokat találtak Erdélyben, egy Marosvásárhely melletti hulladéklerakatban. Mindig is tudtuk, hogy csalnak a választáson, de most mindenki láthatja, hogy milyen eszközökkel.” A politikus azt is jelezte, hogy a jogászaik már dolgoznak „következő lépéseken”.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szintén a közösségi oldalán reagált az esetre. „Az RMDSZ elítéli azokat a vádakat, amelyek azt sugallják, hogy itt választási csalásról lenne szó. Elfogadhatatlannak és megalapozatlannak tartjuk a magyarországi ellenzéki pártok kérését is, amely arról szól, hogy meg kell semmisíteni az összes határon túli szavazatot. A képsorok megerősítik, hogy egyértelműen szervezett provokációról van szó, amelynek az a célja, hogy a határon túli szavazatokat hiteltelenítsék. Bárki is álljon a provokáció mögött, a legaljasabb módon próbálja manipulálni a közvéleményt. Ezt a leghatározottabban visszautasítjuk!” – áll a közleményben.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szintén provokációnak minősítette az esetet a közösségi oldalán:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×