eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: https://www.pilnet.org/

Volt OSF-igazgató: a külföldi újságírók torz képet festenek Magyarországról

Egy ismeretlen eredetű felvételen Andrej Nosko, az Open Society Foundation egyik volt igazgatója arról beszél, hogy Magyarország és Lengyelország ellen igaztalan, elfogult kampány zajlik.

Egy ismeretlen forrásból származó videointerjúhoz jutott hozzá a Magyar Nemzet, amelyen Andrej Nosko, a Soros György által finanszírozott Open Society Foundations egyik volt igazgatója beszél egyebek mellett arról, hogy Magyarország és Lengyelország ellen igaztalan, elfogult kampány zajlik.

A CEU-n politikatudományból doktorált férfi 2018-ig a Nyílt Társadalom Alapítvány igazgatójaként, majd első számú divízióvezetőjeként tevékenykedett, jelenleg a PILnet európai igazgatója Budapesten.

A lap szerint a felvételeken, amelyekből videorészleteket is bemutatnak, a férfi arról beszél, hogy több kelet-közép európai állam, köztük Magyarország és Lengyelország, miért kerüllt a nemzetközi média érdeklődésének homlokterébe. "Magyarország és Lengyelország ügyeit összekapcsolni önmagában sem túl becsületes dolog. A két országnak – ahogy a térség többi államának – megvannak a saját problémái, de ezek mind különbözőek. Ha például Lengyelországot és Magyarországot vesszük, akkor teljesen eltérő vezetői stílust, gazdasági struktúrát láthatunk, és más a kormányzatnak a civil társadalommal fenntartott viszonya is" – hangzik el a felvételen.

Andrej Nosko szerint ezekről az államokról azért nem rendelkezik a nemzetközi közvélemény pontos információkkal, mert az európai média színvonala az utóbbi időszakban lesüllyedt. "Mindez oda vezet, hogy Lengyelországot és Magyarországot nagyon könnyen, valós érvek felsorakoztatása nélkül lehet ostorozni" – jelentette ki Nosko, és hozzátette, a tudósítók gyakran elfogultak.

A felvétel tanúsága szerint a férfi úgy gondolja, a nyelv miatt is viszonylag könnyű félreértelmezni a magyarországi történéseket, mert nem sok külföldi újságíró beszéli a magyart, így például az átlagemberekkel sem tudnak szóba elegyedni, de a helyi híreket sem tudják elolvasni.

"Ismertem több korábbi tudósítót, akik sem beszélni, sem olvasni nem tudtak magyarul. Ezért a többségük másodlagos forrásokra tud csak támaszkodni. Ezek a másodlagos források pedig ugyancsak erősen torzítanak, egyebek mellett a magyar kormány legitimitásával kapcsolatban – fogalmazott az OSF korábbi igazgatója. Andrej Nosko szerint így például jellemzően nem említik meg, hogy a magyar kabinet ténylegesen nagy népszerűségnek örvend a társadalom jelentős része körében. – Ehelyett például azt írják, hogy a kormány a szabadság korlátozásával tartja fenn a hatalmát – hangsúlyozta a Nyílt Társadalom Alapítvány egyik korábbi vezetője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×