INFORÁDIÓ
2022. május 16. hétfő
Botond, Mózes

választás 2022

nemzeti választási bizottság

nyilvántartás

Lezárt urna az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án.

Gyűlnek a pártok jelentkezései az NVB-nél

Infostart / MTI

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat; a szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmeiket az NVB-hez. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat.

Az NVB-nek a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie a jelölőszervezet nyilvántartásba vételéről, ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.

Az NVB múlt héten már nyilvántartásba vette az első tíz pártot, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül elsőként az Országos Lengyel Önkormányzatot.

A testület csütörtöki ülésén további 12 pártot vett nyilvántartásba, ezek - a kérelmek beérkezési sorrendjében - a következők:

 • Magyarországi Munkáspárt 2006 - Európai Baloldal,
 • Demokratikus Karta Párt, Egészséges Magyarországért Választási Párt,
 • Demokrata Párt,
 • Kereszténydemokrata Néppárt,
 • Magyar Munkáspárt,
 • Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom,
 • Magyar Liberális Párt - Liberálisok,
 • Jobbik Magyarországért Mozgalom,
 • Hátrányos Helyzetű Emberek Pártja,
 • A Mi Pártunk - IMA,
 • a Közösen Magyarországért Párt.

Nyilvántartásba vették továbbá a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatát, az Országos Örmény Önkormányzatot és a Bolgár Országos Önkormányzatot.

A határozatok nem jogerősek, három napon belül felülvizsgálat kérhető ellenük a Kúriánál.

Az április 3-ai parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amelyik legalább tizennégy megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez az kell, hogy a közgyűlés január 31-ig döntsön a nemzetiségi lista állításáról, másrészt szükséges hozzá a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása.

Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018