eur:
395.75
usd:
372
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje (k), valamint a korábbi miniszterelnök-jelöltek: Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd, LMP, j2), Dobrev Klára (j), Jakab Péter (b2, Jobbik) és Fekete-Győr András (b, Momentum) az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Márki-Zay Péter újabb kérésére mondhat nemet az ellenzék

Közel a megállapodás a listás helyek elosztásáról.

A hétvégén ismét egyeztetett a hat ellenzéki párt vezetője Márki-Zay Péter nélkül, de a közös miniszterelnök-jelölt tudtával. A találkozón a listaállítás volt a fő kérdés – értesült az atv.hu.

A pártok alapvetően 45 listás képviselői hellyel számolnak, erre a forgatókönyvre készítik a közös listát is. Az elosztáshoz figyelembe vették az előválasztás eredményét, a 2018-as és 2019-es választási eredményeket, valamint az elmúlt időszak kutatásait.

Ezek alapján a várható listás helyek

  • DK 13-16
  • Jobbik 9-12
  • Momentum 7-8
  • MSZP 6-7
  • LMP 3-4
  • Párbeszéd 2-3.

A megállapodás körvonalazódik, mivel a 45 helyre a korábbi 53 helyett már csak 47-48 igényük van a pártoknak.

Eldőlni látszik, hogy a DK-é a legtöbb listás mandátum, a Jobbik a második, és a pártok biztosítani fogják, hogy az LMP-nek is legyen frakciója.

Azok után, hogy az ellenzéki pártok nemet mondtak Márki-Zay Péternek a hetedik frakció alakítására vonatkozó tervére, most egy újabb elképzelését gátolhatják. A kormányfőjelölt legalább három roma politikusnak kért listás helyet, de az atv.hu információi szerint az általa támogatott három jelölt a 46-50. helyek közé kerülhet fel, ami pedig csak nagyarányú ellenzéki, vagy nagyarányú fideszes győzelem esetén érhet befutó helyet a töredékszavazatok miatt.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×