eur:
393.14
usd:
366.54
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixaabay

Kisállat-ivartalanítási akciót hirdettek

Háromszáz házikedvenc ivartalanítását támogatja az Orpheus Állatvédő Egyesület 2022 első felében, ezzel több ezer potenciálisan túlszaporított állattal lesz kevesebb – mondta Seres Zoltán, az egyesület vezetője. 

„Annak a kóbor állatnak a legjobb, amelyik meg sem születik” – hangzik az Orpheus Állatvédő Egyesület jelmondata. Az egyesület vezetője, Seres Zoltán érdeklődésünkre elmondta, Magyarországon még mindig sokkal több állatot szaporítanak, illetve engednek szaporodni, mint amennyi felelős gazda van. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy 2022. január 1-jétől az állatszaporítókat is komoly büntetés fenyegeti, köszönhetően az állatvédelmi törvény szigorodásának. Fontosnak nevezte, hogy ne termeljük a fölösleges szaporulatokat, mert megfelelő tartási hely és gazda hiányában ez értelmetlen.

Hozzátette: az állatvédelmi szemléletformáló munka és a környezettudatosság segítése mellett egyesületük az 1990-es évek óta kiemelten kezeli az állatok ivartalanításának kérdését, így ennek mentén

2022-ben 300 állat ivartalanítását segítik 50 és 100 százalék közötti támiogatással.

Az akcióról bővebben az orpheus.hu-n lehet tájékozódni.

Seres Zoltán egyetértett azzal, hogy ennyi állat ivartalanítása „csepp a tengerben”, de ez is több ezer meg nem született állatot jelenthet, amelyek további szaporulata jelentős méreteket ölthetne.

Az egyesület vezetője elmondta azt is, hogy az állatvédők évek óta „szélmalomharcot vívnak” a felelős állattartásért. Mit fogalmazott, ha nem lennének kóbor állatok, akkor az állatvédő szervezetek sokkal könnyedebb, sokkal érdekesebb dolgokkal is tudnának foglalkozni, mint például a minőségi állattartással. „De sajnos azt kell, hogy mondjam, nagyon sok olyan család vagy közösség van, ahol az állatok szaporodását senki sem korlátozza” – tette hozzá hangsúlyozva, hogy

minden házi kedvencért, kutyáért, macskáért az ember a felelős, tehát rajtunk áll, képződnek-e újabb kóbor állatok, vagy nem.

Miközben sarkalatosnak tartaná a környezettudatosság és a felelős állattartói kultúra kialakulását minden háztartásban. Seres Zoltán kiemelte, hogy az alacsony jövedelemmel rendelkezők, nyugdíjasok és állataikat udvaron tartó kérhetik az ivartalanítási költségek támogatását az akció keretein belül. Jelentkezni pedig február 20-áig lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×