eur:
390.47
usd:
358.78
bux:
72940.89
2024. július 19. péntek Emília
Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje (k), valamint a korábbi miniszterelnök-jelöltek: Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd, LMP, j2), Dobrev Klára (j), Jakab Péter (b2, Jobbik) és Fekete-Győr András (b, Momentum) az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Márki-Zay Péter: a népszavazás átvezet a kormányváltáshoz – videó

Egyedül a Jobbikot nem a párt elnöke képviselte az ellenzéki szövetség résztvevői közül a népszavazás témájában a Nyugati térre meghirdetett szabadtéri sajtótájékoztatón.

A kormányváltáshoz vezető út egy lépésének tartják az általuk kezdeményezett népszavazás támogatását az ellenzéki pártok. A hat párt képviselője Márki-Zay Péterrel, az ellenzéki összefogásban részes pártok közös miniszterelnök-jelöltjével tartott erről sajtótájékoztatót a fővárosi Nyugati téren.

Márki-Zay Péter azt kérte az emberektől, hogy a korrupció és a szegénység megakadályozása, valamint az egészség érdekében támogassák aláírásukkal népszavazási kezdeményezéseiket.

A politikus az egyik kérdést úgy foglalta össze:

"egy kínai kommunista migránsegyetemmel szemben a magyar vidéki diákoknak szeretnénk megfizethető szállást Budapesten

a tanulmányaik idejére".

A másik, az álláskeresési járadék időtartamának meghosszabbításáról szóló népszavazási kérdésről azt mondta, igenis jár a koronavírus-járvány alatt állásukat vesztetteknek kilenc hónapig a támogatás a jelenlegi három hónap helyett, amely az egész EU-ban a legrövidebb.

Szerinte a két népszavazási kérdésnek önmagának túlmutató jelentősége van: a népszavazás átvezet a kormányváltáshoz, ahol az egységből többség lesz, és fel tudják szabadítani Magyarországot történelmének legkorruptabb kormánya alól.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, Budapest főpolgármestere kijelentette: az előválasztás és a népszavazási kezdeményezés is arról szól, amiről a kormányváltás, hogy Magyarországot egy olyan kabinet vezesse, amely nem uralkodik a népen, hanem szolgálja azt. Erre szövetkezett a hat ellenzéki párt – fűzte hozzá. Beszámolt arról is, hogy már

csaknem 100 ezer aláírást gyűjtöttek az ellenzéki pártok a népszavazási kezdeményezésükhöz.

Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője azt hangsúlyozta, hogy az előválasztással elkezdődött folyamat a népszavazási aláírásgyűjtéssel folytatódik. Szerinte minden egyes aláírás annyit tesz hozzá a kormányváltáshoz, amennyit egy szavazat. Azt mondta: a hat ellenzéki párt azért fogott össze Márki-Zay Péter vezetésével, hogy egy szabadabb, demokratikusabb Magyarország jöjjön létre.

Donáth Anna, a Momentum elnöke szerint Magyarország legégetőbb problémája a lakhatási és a megélhetési válság, a diákváros pedig a hallgatók lakhatási válságán segítene, míg az álláskeresési járadék folyósítási idejének meghosszabbítása a megélhetési válságot orvosolná. Úgy ítélte meg:

a megoldás a kormány kezében van, de a kormányváltásig "sem dőlünk hátra"

– fogalmazott.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke szerint "a mi ügyünk, a demokrácia ügye, az ország ügye" az előválasztás, a népszavazás és a kormányváltás. Hangsúlyozta: a diákvárosra igent, a magyar munkavállalók kiszolgáltatottságára, bérük alacsonyan tartására nemet kell mondani. Kijelentette, három éve "ünnepelték a rabszolgatörvény elutasítását", amit azért nevezett ünnepnek, mert azóta az ellenzék – mint mondta – megbonthatatlanul együtt van.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke is úgy látta, hogy az aláírásgyűjtés megalapozza a tavaszi kormányváltást. Elmondta, a szociális biztonság megteremtése, a létbiztonság javítása érdekében kezdeményezték a népszavazásokat. Mondjunk igent erre a népszavazásra! Mondjunk igent a kormányváltásra! Ezáltal igent mondunk a lakhatás biztonságára, a lét biztonságára – hangoztatta.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke azt mondta, az ellenzék a keleti diktatúrák helyett a nyugati jólét irányába mozdítaná el az országot. Jelezte, a hárommilliós tandíjat kérő keleti egyetem helyett a magyar fiatalok lakhatását választják, mert ez a magyar nemzeti érdek. Szerinte "az álnemzeti Fidesz" elárulja a magyar fiatalok érdekeit, míg ha tavasszal az ellenzék alakíthat kormányt, bérlakásprogrammal, lakhatási támogatásokkal, kollégiumi férőhelyek bővítésével a szülőföldön való boldogulás lehetőségét biztosítanák minden magyarnak.

Kérdésre válaszolva Karácsony Gergely közölte, minden jogszabályi feltétel adott ahhoz, hogy időben befejezzék az aláírásgyűjtést és a szavazólapokon, a parlamenti választással egyidőben ott legyenek az ellenzéki népszavazási kérdések. Ha ez nem így lesz, az azért lesz, mert a Fidesz fél ezektől a kérdésektől és fél a magyar választópolgárok akaratától – mondta.

Egy másik kérdésre Kunhalmi Ágnes hozzátette: már

több mint 16 ezren jelentkeztek ellenzéki szavazóköri delegáltnak,

többen, mint négy éve.

Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×