INFORÁDIÓ
2022. június 30. csütörtök
Pál

érettségi

középiskola

kásler miklós

vizsga

Védőmaszkot viselő diákok a történelem írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban 2020. május 6-án. Történelemből középszinten 64 342, emelt szinten 7073 érettségiző vizsgázik országszerte. A koronavírus-járvány miatt a tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyűt is biztosítanak.

Jelentős változások lesznek az érettségiben

Infostart

2023-tól újulnak meg a követelmények, az önállóság és a kreativitás kerül az értékelési módszerek középpontjába.

A 2023/24-es tanévtől változnak az érettségi vizsgakövetelmények – írja a Magyar Nemzet. A módosítás a megújult Nemzeti alaptantervhez és a kerettantervekhez igazítja az érettségi követelményrendszert, kevesebb lesz az elvárt ismeret, és még jobban előtérbe helyezi az egyéni kreativitást és az aktív problémamegoldást.

Több tantárgy esetében új értékelési formák lépnek életbe. A természettudományos tantárgyakból középszinten vizsgázók projektmunkát is készíthetnek: az eddig megszokott gyakorlati vizsgafeladatok helyett saját kutatás alapján, tanév közben összeállított projektmunka készül, amit az érettségi vizsgán kell megvédeni. Projektmunkát kell bemutatni az állampolgári, gazdasági, közigazgatási ismeretek és a mozgóképkultúra vizsgán is.

Az informatika vizsgatárgy helyett digitális kultúra lesz.

Ez magában foglalja az internetes etikettet, az online zaklatás és adatvédelem témakörét is. A vizuális kultúra tárgy esetében új tartalmak jelennek meg a vizsgakövetelményekben, és a középszintű vizsgán nem lesz írásbeli, helyette a kötelezően belépő projektmunkában érvényesülnek az alapvető tantervi elvárások, a portfólió összeállítása minden vizsgázó számára kötelező lesz.

Változik a magyar nyelv és irodalom vizsga felépítése is, hogy az értékelés formája jobban illeszkedjen a középiskolai tanulmányokhoz. Magyarból a szövegértési feladatsorban nyelvtani ismeretek is lesznek.

A történelem vizsgán több lesz a magyar történelem aránya.

Az új követelményrendszer korszakonként egyesíti a magyar és az egyetemes történelmet az eddig elkülönítés helyett.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a lapnak elmondta, a Nemzeti alaptanterv (Nat) és a kerettantervek megújulása meghatározta a köznevelés tartalmi elvárásait, ezért valóban szükséges volt ehhez igazítani az érettségi követelményrendszert is.

A vizsgakövetelmények egyrészt a megújult Nemzeti alaptantervhez illeszkedve meghatározzák az új vagy megváltozott fókuszú tantárgyak – mint a digitális kultúra vagy az állampolgári ismeretek – vizsgaelvárásait, másrészt korszerű értékelési módszerek beépítésével széles teret adnak a tanulók önálló problémamegoldásának és kreativitásának.

A megújult érettségi követelményrendszerhez mintafeladatsorok készültek, amik az Oktatási Hivatal honlapján érhetők el.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018