eur:
393.87
usd:
364.75
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: InfoRádió

Kórházszövetségi elnök: 525 napot kell várni egy csípőprotézis-műtétre

Ficzere Andrea őszintén beszélt néhány, a járvány miatt súlyosbodó ellátási problémáról.

Interjút adott az Indexnek Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Az első és a második koronavírus-járványhullámot összehasonlítva azt mondta, az elsőben a döbbenet és a félelem volt az úr, amelyre a válasz a fegyelmezettség és a zártság volt a kórházak részéről. A nyári "szusszanás" után újra emelkedtek az esetszámok, és két újabb hullám jött, az ellátórendszer viszont "szívta magába a tudást", magabiztosabbá vált, de a fáradtság is eluralkodott a dolgozókon, akik közül nyáron tudtak csak szabadságra engedni.

"A bizonytalanság, a folyamatos változás és alkalmazkodás is nagyon fogyasztotta az energiát. A fásultság közepette ugyanakkor hatalmas energiát és örömöt ad, ha egy beteget le lehet venni a lélegeztetőgépről, ha valakit – a gyors és összehangolt csapatmunkának köszönhetően – gyógyultan haza lehet engedni" - említette.

A rendszer, mint Ficzere Andrea rámutatott, a negyedik hullám közepette is már arra koncentrál, hogy rövidüljenek a várólisták; csípőprotézis-műtétre például 7660-an várnak, akár 525 napot is. A listák rövidítése azonban a szakemberhiány miatt nem lehetséges jelenleg.

Továbbá: "az egészségügyi szolgálati jogviszonyra váltás nagyobb elvándorlást okozott, mint a kötelező oltás, utóbbira csak a kollégák minimális százaléka mondott nemet. A feladatellátást alapvetően nem ez veszélyezteti, sokkal nagyobb hullámokat kelt a magánegészségügy csábító ereje. A kollégák egy része a tavaszi-nyári időszakban átigazolt a privát szférába, ugyanakkor az állami rendszer kínálta lehetőségek, így például a biztonságérzet, a fizetett szabadság, a jubileumi kifizetések, valamint az ellátás sokszínűsége és a közösség megtartó ereje miatt azóta szerencsére többen visszatértek".

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×