eur:
394.04
usd:
368.35
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pexel.com

Duna House: egy I. kerületi, 400 négyzetméteres lakás volt a legdrágább idei vétel

700 milliót adtak érte. 31 millió forint volt a magyarországi ingatlanok átlagára az idén. Angyalföldön eladásra kínáltak egy 9 négyzetméteres szuperminigarzont is.

Magyarországon átlagosan 31 millió forintos áron keltek el az ingatlanok 2021-ben, ami csaknem 10 százalékos emelkedés az előző évhez képest – közölte a saját adatai alapján a Duna House.

A teljes országos értékesítési adatok alapján idén

  • a paneleket 410 ezer,
  • a téglalakásokat 570 ezer,
  • a házakat pedig 310 ezer

forintos átlagos négyzetméteráron lehetett megvásárolni.

  • Az újépítésű ingatlanok fajlagos átlagára csaknem 650 ezer forint volt.

Eladói részről a tulajdonosok közel negyede a nagyobb ingatlanba költözés miatt vált meg lakásától, 15 százalékuk örökségét értékesítette, 14 százalékuk pedig inkább kisebb lakásra váltott. Vevői oldalról a legfőbb motiváció a befektetési célú vásárlás és a nagyobb lakásba költözés volt, amit az első lakás megszerzése követett.

A Duna House tranzakciós adatai alapján idén

egy fővárosi I. kerületi, 404 négyzetméteres ház volt a legdrágább lakóingatlan, amelyet 700 millió forintért vásároltak meg.

A skála másik végén a kistelepüléseken található, felújítandó vályogházak szerepeltek, 1-3 millió forintos értékben.

A közlemény szerint az ingatlanok 2 százalékáért fizettek az új tulajdonosok több mint 100 millió forintot, míg 36 százalékukat 20 millió forint alatt tudták megszerezni a vevők. Országosan az adásvételek majdnem 3 százalékánál a négyzetméterár meghaladta az 1 millió forintot, de a fővárosban ez az arány már 10 százalék felett volt.

  • A legnagyobb alapterülettel egy 960 négyzetméteres, gyenesdiási panzió szerepelt az ingatlanközvetítő hálózat adatbázisában, míg
  • a legkisebb címet egy 9 négyzetméteres, angyalföldi minigarzon nyerte el.

Az értékesítési időt tekintve az ország minden részén átlagosan 2,5-5 hónapot kellett várni egy-egy tranzakció zárásához, ám az ingatlanok csaknem 4 százalékára már egy héten belül megtalálták a vevőt.

Arra is kitértek, hogy idén a Duna House által értékesített, legidősebb ingatlan egy 150 éves, a Teleki-család által épített budai házban lévő lakás volt, amit egy 120 éves vidéki családi ház követett. Az árkülönbség itt is jelentős volt: a vidéki családi házért 8 millió forintot fizettek, míg a budai lakásért majdnem 50 millió forintot.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×