eur:
394.49
usd:
370.24
bux:
65491.71
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Facebook/Fülöp Róbert

Állatorvos: nehéz feladat a terepen elaltatni a szökött fekete párducot

Az InfoRádiónak az a szakértő nyilatkozott, akit az elsők között fognak a terepre hívni, hogy segítsen azonosítani és befogni a rejtélyes macskafélét, ha bebizonyosodik, hogy az tényleg párduc.

Fekete párduc lehet az a nagy testű macskaféle, amiről egy hete egy ipari videokamera készített felvételt Kiskunhalas határában, most pedig a rendőrség az állat lábnyomáról tett közzé fotókat. A fekete párduc nagyon veszélyes állat, ezért a hatóságok azt kérik, hogy senki se próbálja megközelíteni, hanem értesítse a rendőrséget.

Az InfoRádiónak az a szakértő nyilatkozott, akit az elsők között fognak a terepre hívni, hogy segítsen azonosítani és befogni a rejtélyes macskafélét, ha bebizonyosodik, hogy az tényleg párduc. A Fővárosi Állat- és Növénykert vezető állatorvosa, Sós Endre egyáltalán nem biztos benne, hogy a videón látható állat fekete párduc.

"Akár az is lehet, de meg kellene nézni, hogy a kamera pontosan hol volt elhelyezve, milyen távolságból vonult át ez az állat, méretezni kellene. Amennyiben az állat fekete párduc, mindenképpen egy szökött állatról van szó, akinek nem ez az élettere.

Veszélyes állat, amit nem szabad megközelítenünk,

és ha valaki találkozik vele, akkor ezt azonnal jelentenie kell, hogy szakemberek vehessék kézbe az ügyet" – mondta az állatorvos.

Ha tényleg fekete párduc kószál Kiskunhalas környékén, akkor kilövés helyett megpróbálják elaltatni és befogni, de ez életveszélyes feladat – tette hozzá a főállatorvos. A Szegedi Vadaspark és a budapesti állatkert felajánlotta a hatóságoknak a segítségét.

"Ha lesz észlelés és lesz olyan reális helyzet, hogy ezt a ragadozót élve be lehet fogni, akkor mi megpróbáljuk megtenni, de teljesen más állatkerti körülmények között befogni egy ilyen állatot, és teljesen más terepen. Technikailag képesek vagyunk rá, a megfelelő altatópuskák és altatószerek rendelkezésre állnak, viszont az altatópuskának a hatótávolsága egy ekkora méretű állatnál nagyjából 30-40 méter. Egy ilyen távolságú lövés azonban, ha nem járműből, hanem gyalogosan, sűrű növényzetben kell leadni,

ugyanúgy életveszélyt jelent annak, aki ezt a lövést megkísérli"

– figyelmeztetett a szakember. Kiemelte, nagyon sok szempontot kell figyelembe venni ahhoz, hogy az állat egyáltalán biztonságosan megközelíthető legyen, ehhez különböző hatóságok és szakemberek profi csapatmunkájára van szükség.

2018-ban Sándorfalván egy kóborló medvét már sikerült terepi körülmények között a Szegedi Vadaspark igazgatójának altatópuskával befogni, de Sós Endre emlékeztetett: egy medve és egy párduc teljesen más megítélés alá esik a befogás szempontjából, egy párduc jóval gyorsabb és jóval rejtőzködőbb is, mint egy medve.

"Várjuk a fejleményeket, hogy lesz-e erről az állatról hír és bebizonyosodik-e, hogy valóban párducról van-e szó, vagy pedig a videofelvétel volt annyira csalóka, hogy más állatot láttunk rajta" – mondta az állatorvos.

Mindenesetre a hatóságok arra kérik a Kiskunhalason és környékén élőket, ha információval rendelkeznek az állatról, akkor azonnal hívják a rendőrséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×