eur:
393.84
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Facebook/Vitézy Dávid

Elkészült az Angyalföld és Zugló közötti új felüljáró látványterve

A beruházás előkészítésének a Városliget autómentesítésének szándéka adott apropót, de az új híd az Angyalföld és Zugló közötti villamosos, trolibuszos, közúti, kerékpáros és gyalogos kapcsolatok, a vasúti átszállópont miatt is kiemelt jelentőségű.

Elkészültek a Rákosrendező fölötti híd és kapcsolódó úthálózatát tartalmazó tanulmánytervek, amelynek alkalmából tervismertető fórumot tartottak pénteken a Budapest Fejlesztési Központ megbízására a hidat és térségét tervező Speciálterv Építőmérnöki Kft. és a Mexikói úti P+R-t tervező KÖZTI vezetőivel közösen, az érintett kerületek és a Fővárosi Önkormányzat vezetői számára.

A BFK a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa kezdeményezésére, a Kormány döntése és finanszírozása alapján végzi az előkészítést Fürjes Balázs államtitkár felügyeletével.

Mint Vitézy Dávid egy Facebook-bejegyzésében írta, a projekt legfontosabb része a Rákosrendező vasútállomás feletti híd, illetve a nagykapacitású parkolóházak megépítése a Mexikói úti metróvégállomásnál, ugyanakkor kiemelt cél a környezetrendezés, a közlekedési módváltás elősegítése, továbbá a vasút és a gyorsforgalmi út terület elválasztó hatásának a megszüntetése.

"Jelenleg Angyalföld és Zugló között a Hungária körúti felüljáró és az 1-es villamoson kívül nincs értékelhető közlekedési kapcsolat, így

új átkelést tervezünk Budapest két legnépesebb kerülete között új villamos-, és trolibusz vonalakkal számolva, a közúti és kerékpáros lehetőségek fejlesztése mellett.

A projektnek fontos célja, hogy a Városligetből az M3-as forgalmát kivigyük, de nem olyan formában, hogy ezt a forgalmat az új Szegedi úti felüljáróra vezessük, ez leginkább azt a célt szolgálná, hogy a két kerület közötti közlekedési kapcsolatokat javítsa és ezzel hozzon létre új, a Városliget autómentesítését lehetővé tevő közúti kapacitásokat a Hungária körgyűrűn" - írta a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

A tanulmánytervek bemutatásakor kiderült:

a Szegedi út vonalától némileg északra elhúzva egy új ívhíd építését javasolják, közbenső letámasztás nélkül,

hogy az a jövőbeni és a mai vasúti vágányképhez is igazodjon és a jövőbeni Rákosrendező vasútállomást ehhez tudják csatlakoztatni.

Az önkormányzatokkal januárig egyeztetnek, ezt követően lakossági online fórumot is tartanak, ahol mindenki megismerheti majd a tervek részleteit, az önkormányzatok visszajelzéseit beépítve.

A végleges engedélyezési tervek 2022 őszére készülhetnek el, ezt a kormány finanszírozza.

"Azt viszont, hogy milyen tartalommal rendeljük meg az engedélyezési terveket, még el kell döntenünk, ezért kértem a fórumon a főépítészeket, önkormányzati vezetőket, a Budapesti Közlekedési Központ, a BKV, a Budapest Közút és a MÁV munkatársait, hogy minél gyorsabban folytassuk a munkát, és alakítsuk ki a továbbtervezés pontos műszaki tartalmát" - írta Vitézy Dávid.

A Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia célkitűzései szerint Rákosrendező új közlekedési átszállópont lehet a jövőben a váci, veresegyházi, esztergomi vonatok és az itt közlekedő villamosok, trolibuszok és esetleg a jövőben a Kisföldalatti között, így mindenképpen olyan hidat érdemes tervezni, amely az új vasúti vágányképhez is illeszkedik. Itt naponta körülbelül harminc ezres gyalogos és átszálló forgalom létesülhet, figyelembe véve az itt áthaladó és tervezett elővárosi vonatforgalmat, a villamos, autóbusz, troli és metrócsatlakozást.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×