eur:
389.7
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Hospital with corridor and bed without persons in landscape format
Nyitókép: upixa/Getty Images

Csődbe viheti a kórházi beszállítókat a kifizetések elmaradása

A kórházi tartozások mielőbbi rendezését kérik a kormánytól az orvostechnikai szervezetek. Szerintük ugyanis kritikus helyzetbe kerültek az egészségügyi intézmények beszállítói a koronavírus-járvány alatt, a kifizetések elmaradása pedig csődbe viheti a vállalkozásokat.

Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (MediKlaszter), valamint az Orvostechnikai Szövetség közös közleményben kéri a kormányt a kórházak tartozásainak rendezésére. A további halasztást szerintük ugyanis a kisebb, de már a nagyobb beszállítók működését is ellehetetlenítheti.

A magyarországi kórháznak a lejárt adósságállománya jelenleg mintegy 45 milliárd forintra tehető, beleértve az egyetemi klinikákat is. Tehát az év eleje óta eltelt tíz hónapban úgy nőtt közel 40 milliárddal a tartozásállomány, hogy az évnek a nagy részében – a pandémia miatt – a fekvőbeteg-ellátó intézmények szinte csak Covid-ellátást és halaszthatatlan műtéteket végeztek – hívta föl a figyelmet az ETOSZ igazgatója, hozzátéve: a kórházi beszállítók úgy vélik, a járvány okozta jelenlegi bizonytalan helyzetben kiemelten fontos lenne, hogy a vállalkozások megkapják az általuk leszállított termékeknek és szolgáltatásoknak a jogos ellenértékét.

Rádai Tamás szerint a kórházak tartozásainak rendezése csak kormányzati döntés kérdése, hiszen a költségvetési törvény minden évben meghatározza, hogy a gyógyító–megelőző ellátásokra mekkora összeget fordíthatnak az egészségügyi intézmények. Jelezte, a tényleges kifizetések október végéig nem érték el azt a pénzügyi keretet, ami időarányosan rendelkezésre áll, vagyis 77 milliárd forintos maradványösszeg van még a gyógyító–megelőző ellátásokra fordítható keretből. „Tehát ki lehet jelenteni,

pénzügyi akadálya biztosan nincs annak, hogy a kormány rendezze az intézmények adósságát”

– fogalmazott az ETOSZ igazgatója.

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint a kórházak működési struktúrájának szigorú szabályozásával kézben tarthatóak lennének a kiadások. Rásky László szerint ami a specialistása a mostani helyzetnek, hogy az elmúlt két év során a pandémia részben átalakította a beszállítói struktúrát, hiszen azok a cégek, amik halasztható műtétekhez kínálnak eszközt, jelentős megrendelésállomány-csökkenést kénytelenek elszenvedni, és nyilván, aki a Covid-ellátáshoz szállít be, ott akár még bővülhetett is a forgalom, de alapvetően az igaz, hogy a Covid-helyzet, hozzátéve a világgazdasági tendenciákat, úgymint az ellátási láncok akadozása, a szállítási költségek drágulása, Magyarországon a forint a vezető devizákkal szembeni romlása,

mind oda vezet, hogy drágul az ellátás.

Az említett bizonytalanságok pedig ott lesznek a levegőben, amíg a világgazdasági tendenciák meg nem oldódnak – tette hozzá a szakember.

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint a vállalkozások, akkor tudják gyorsan és hatékonyan teljesíteni a beszerzési igényeket, ha gazdaságilag is működőképesek. Rásky László szerint ezért is fontos, hogy az egészségügyi intézmények rendezzék a beszállítók felé fennálló tartozásaikat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×