INFORÁDIÓ
2021. november 28. vasárnap
Stefánia

varga judit

kapcsolati erőszak

áldozatsegítés

Varga Judit igazságügyi miniszter a minisztériumi dolgozószobájában Budapesten 2020. február 27-én.

Varga Judit: van segítség a kapcsolati erőszak áldozatainak

Infostart / MTI

Cél, hogy 2025-re minden megyeszékhelyen legyen áldozatsegítő központ. Novák Katalin azt hangsúlyozta, a kapcsolati erőszak nem magánügy.

A kormány kiemelten kezeli az erőszakos bűncselekmények elleni határozott fellépést és fokozott figyelmet szentel az áldozatok segítésének is - közölte az igazságügyi miniszter a nők elleni erőszak megszüntetésének napja alkalmából.

Varga Judit bejegyzésében a segítség formáit részletezve a lelki segélynyújtást, a jogi tanácsadást, a felvilágosítást, pszichológiai támogatást vagy krízishelyzet fennállása esetén az azonnali anyagi és egyéb segítségnyújtást említette.

Emlékeztetett arra, hogy ennek érdekében az elmúlt időszakban nyolc áldozatsegítő központot nyitottak meg a főváros mellett Szegeden, Pécsen, Kecskeméten, Szombathelyen, Szolnokon, Veszprémben és Miskolcon, valamint egy áldozatsegítő ponttal bővítették a hálózatot Salgótarjánban.

A kormány kiemelt célja, hogy 2025-re minden megyeszékhelyen legyen ilyen központ

- hangsúlyozta.

A politikus hozzátette: létrehoztak egy áldozatsegítő vonalat is, a 06/80-225-225-ös telefonszámon éjjel-nappal elérhető segítséget biztosítanak a rászorulóknak.

Varga Judit arra biztatott mindenkit, hogy ha bűncselekmény áldozatává vált, illetve ismer valakit, aki ilyen helyzetbe került, vegye fel a kapcsolatot a szakértőkkel, akik szakszerű, személyre szabott segítséget nyújtanak minden bajbajutottnak.

A kapcsolati erőszak nem magánügy, mindannyiunk feladata felhívni rá a figyelmet – hangoztatta a családokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján. Novák Katalin a Facebook-oldalára feltöltött videóban kiemelte: az erőszak minden formája, így a kapcsolati erőszak is elfogadhatatlan, és mindig az elkövető a hibás, sosem az áldozat.

A kapcsolati erőszak nem magánügy, mindannyiunknak feladata felhívni rá a figyelmet, és elmondani, hogy van segítség, van hova fordulni – hangsúlyozta.

A miniszter kitért arra is: a kormány több mint tíz éve dolgozik azon, hogy minden áldozatnak szakmai segítséget nyújtson a segélyszervezetek bevonásával. Bővítették az ellátórendszert, így egy helyett már nyolc titkos menedékház van az országban, több krízisközpontot és olyan ambulanciákat is kialakítottak, ahova akkor lehet fordulni, amikor még nincs nagy baj, de már érzik, hogy a kapcsolati erőszak „felütheti a fejét”.

Hozzátette: folyamatosan képzik azokat a szakembereket, akik rendőrként, pedagógusként vagy szociális segítőként dolgoznak és találkozhatnak a kapcsolati erőszak néha nehezen felismerhető jegyeivel.

Novák Katalin végül azt kérte,

„fogjunk össze, és szüntessük meg Magyarországon a kapcsolati erőszakot”.

Az ENSZ-közgyűlés 1999 decemberében nyilvánította november 25-ét a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjává, annak emlékére, hogy 1961-ben a Dominikai Köztársaságban a Trujillo-diktatúra ezen a napon gyilkolt meg három emberi jogi aktivistát, a Mirabal nővéreket.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018