eur:
392.16
usd:
366.4
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: BKK

Új szakaszhoz ért a rakpart felújítása

Elkezdték ültetni a fákat, amelyeknek köszönhetően zöldebbé válik az id. Antall József rakpart Parlament és Margit híd közötti része. 

A BKK közölte: a rakpartok fejlesztése három lépésben történik meg, a munkák elsőként a pesti alsó rakpart Parlament és Margit híd közötti szakaszán kezdődtek, ahol gyalogos sétányt és fasort alakítanak ki az útpálya és a Duna között. Az Olimpia park vonalától a Margit hídi felhajtóig – a városvezetőség által frissített terveknek köszönhetően – összesen 34 talajkapcsolatos fa ültetése kezdődött.

A csaknem három méter törzsmagasságú kocsányos tölgyeket egymástól hétméteres távolságra telepítik. A fafaj kiválasztása és a fasor elhelyezése során egyszerre több szempontot is figyelembe kellett venni. Ilyen például a föld alatti közműhálózat, az új út nyomvonala és burkolata, a Duna közelsége, valamint a gyalogos közlekedés biztosítása.

A fákat a burkolatba ültetik, ezért korszerű technológiára van szükség. Gyökércellás faveremrácsokat alkalmaznak, amelyeket vízáteresztő anyaggal vesznek körbe, és laza termőréteggel töltenek fel. Ezek a gyökércellák biztosítják majd a fák hosszú távú, egészséges fejlődésének és növekedésének feltételeit.

A BKK közölte azt is, hogy a pesti alsó rakpart júniusban indult felújítása ütemezetten halad, a munkával tervezetten decemberre készülnek el. A projekt lebonyolítója az ENVIRODUNA Kft. A beruházás során többek között átépítették a Markó utcai felhajtó támfalát, új útvíztelenítő rendszert alakítottak ki, amely lehetővé teszi, hogy a felszíni csapadékvíz megtisztítva kerüljön a Dunába, valamint már visszakerült a helyére Bibó István mellszobra. A Duna-parti sétány mentén új, energiatakarékos fényforrással felszerelt lámpaoszlopokat helyeztek el, amelyek megfelelnek a modern kor energetikai követelményeinek, illetve illeszkednek az Országház előtt kiépített közvilágítás stílusához. A beruházásnak köszönhetően új utcabútorokat is kihelyeznek.

Az id. Antall József rakpart Parlament és Margit híd közötti szakaszának átépítésével egybefüggően sétálhatóvá válik a Duna partja. A projektnek köszönhetően megszűnnek a kihasználatlan burkolt felületek, zöldebbé válik a partszakasz.

A pesti Duna-part belvárosi szakaszának felújításával párhuzamosan halad a főváros egyik legrosszabb állapotú főnyomócsövének cseréje. A Lánchídtól délre november 6-án kezdődtek a munkák. A Jane Haining rakparton az Erzsébet híd felől a Lánchíd irányába haladhatnak az itt közlekedők, míg ellenkező irányban az Apáczai Csere János utcát használhatják, ennek köszönhetően sikerül a munkák forgalmi hatásait csökkenteni.

A víznyomócső-rekonstrukciós munkák után, leghamarabb jövőre kezdődhet a kivitelezés a RAK-PARK projektben, amely a pesti Duna-part Kossuth tértől Fővám térig tartó szakaszának élhetőbbé tételét célozza meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×