eur:
392.99
usd:
366.24
bux:
66624.44
2024. április 26. péntek Ervin
Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője beszél az oktatás és a sajátos nevelésű gyermekek helyzetéről ellenzéki pártok által tartott sajtótájékoztatón a III. kerületi Pais Dezső Általános Iskola bejárata előtt 2019. május 6-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Ungár Péter: át kell gondolni a szociális és az egészségügyi bértábla átjárhatóságát

Az LMP-s országgyűlési képviselő szerint nagyon elcsúszott a bértábla, amiből 10-20 éven belül óriási gond lesz.

10- 20 év múlva tragikus állapotba kerülhet a szociális ágazat valódi béremelés nélkül - ezt mondta az InfoRádiónak Ungár Péter, a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője.

"A szociális szektorban dolgozók a legrosszabbul kereső állami alkalmazottak. Azzal, hogy most - helyesen - emelkedett a minimálbér, illetve a bérminimum, körülbelül 90 százalékuk nem fog többet kapni, mint a garantált bérminimum. És az a helyzet, hogy a 20 százalékos béremelés, ami szintén szép dolog, nem elegendő arra, hogy megállítsa a bérleszakadást" - ecsetelte Ungár Péter.

A bértáblát a politikus egyszerűen szörnyűnek tartja.

"Annyira elcsúszott, hogy

valaki, aki felsőfokú végzettséggel 15-20 éve dolgozik, tulajdonképpen érzékelhetően nem keres többet, mint az, aki frissen esett ki az iskolapadból és most kezdi a munkáját"

- mutatott rá. Vagyis semmilyen ösztönző nincs arra, hogy valaki sokáig, illetve végzettséggel dolgozzon ezen a pályán.

Szerinte mindenki, aki ismeri ezt a szektort, tudja, hogy alapvetően nyugdíjhoz közeli nőkkel van tele a pálya, ami fenntarthatatlan, mert amint egyre többen mennek közülük nyugdíjba, egyre több emberre lesznek egyre kevesebben, így tehát az idősgondozás egyre nagyobb állami feladatot fog jelenteni.

A megoldás?

"Végtelenül egyszerű: béremelés. Itt más megoldás nincs. Minden más hímezés-hámozás. Nem 20 százalékra meg 15 százalékos pótlékra van szükség, első lépésben

az egészségügyi és a szociális bértáblát végzettségi alapon átjárhatóvá kell tenni,

hiszen a feladatok jelentős része nem válik el; az a gondolat, ami ezt a kettőt elválasztotta, az egyáltalán nem reflektál már a valóságra, az ápolási és gondozási feladatok nagyon hasonlóak lettek."

Egy példát is mondott: egy idősgondozási intézet demenciaosztályán hasonló tevékenység zajlik, mint egy kórházi geriátrikus osztályon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×