INFORÁDIÓ
2022. január 29. szombat
Adél

autó

autópálya

orfk

Egyre sűrűbben csapnak le a magyar autópályák rémei

Egyre sűrűbben csapnak le a magyar autópályák rémei

Infostart

Csak a szerencsén múlt, hogy eddig nem történt súlyos tragédia a forgalommal szemben autózók miatt.

Hetente fordul már elő, hogy forgalommal szemben hajtanak fel valamelyik autópályára, ahol gyakran 10-30 kilométert is megtesznek. Eddig csak a vakszerencsén múlott, hogy még nem történt tömeges katasztrófa – írja a Magyar Nemzet.

A napilap felidézi, hogy az M30-as október végén átadott új, 60 kilométeres szakaszán már az első hétvégén több hajmeresztő eset. Egy 82 éves hölgy először szabályosan haladt a pályán, majd meggondolta magát és megfordult, utána nagy sebességgel a forgalommal szemben vezetett összesen 28 kilométert. Még aznap egy 59 éves encsi nő szintén a forgalommal szemben közlekedett, ráadásul kétszer is megfordult a pályán, mire sikerült lehajtania. A rendőrség szakemberei mindkét esetben előállították a sofőröket, vezetői engedélyük bevonásáról is intézkedtek.

A közútkezelő a térségben élőket kéri, hogy ne megszokásból vezessenek, figyeljék az előjelzéseket, a gyorsforgalmi utakhoz kapcsolódóan kék hátterű táblákon jelzik a szakemberek az útirányokat, településeket. Érdemes az autósoknak folyamatosan frissíteniük a navigációs eszközeiket, és mindig a legfrissebb térképszolgáltatásokat használniuk, ugyanis az is rendszeresen előforduló probléma, hogy a régi szoftverek nem ismerik fel az új pályaszakaszokat és nem megfelelő utasításokat adnak a közlekedőknek, mint például, hogy forduljanak meg.

Egy biztos: hogy ha egy sofőrnek, miután felhajtott a pályára, a jobb oldalára esik az elválasztósáv, akkor garantált, hogy eltévedt, és a forgalommal szemben halad. Ilyen esetben amilyen gyorsan csak teheti, húzódjon le, és hívjon segítséget.

Mint az Infostart megírta, az ORFK a Magyar Közúttal közösen három évre visszamenően közel száz ilyen esetet elemzett, és teljes bizonyossággal csak az derült ki, hogy az esetek nem tipizálhatók sem utak, sem csomópontok szerint. Ugyanígy a sofőrök tekintetében sem az életkor, sem az állampolgárság vagy lakhely nem tekinthető mérvadónak. Ezzel szemben minden esetben felvetődik a sofőr figyelmetlensége, gondatlansága, és, hogy kevés kivételtől eltekintve az első hibát sokan újabb és újabb hibákkal tetézik. Például, hogy megpróbálnak megfordulni, gyorsítanak, hogy mielőbb elérjék a kihajtót.

Nyitókép: Magyar Közút/YouTube
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018