eur:
392.93
usd:
366.26
bux:
66775.03
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Magyar Közút/YouTube

Egyre sűrűbben csapnak le a magyar autópályák rémei

Csak a szerencsén múlt, hogy eddig nem történt súlyos tragédia a forgalommal szemben autózók miatt.

Hetente fordul már elő, hogy forgalommal szemben hajtanak fel valamelyik autópályára, ahol gyakran 10-30 kilométert is megtesznek. Eddig csak a vakszerencsén múlott, hogy még nem történt tömeges katasztrófa – írja a Magyar Nemzet.

A napilap felidézi, hogy az M30-as október végén átadott új, 60 kilométeres szakaszán már az első hétvégén több hajmeresztő eset. Egy 82 éves hölgy először szabályosan haladt a pályán, majd meggondolta magát és megfordult, utána nagy sebességgel a forgalommal szemben vezetett összesen 28 kilométert. Még aznap egy 59 éves encsi nő szintén a forgalommal szemben közlekedett, ráadásul kétszer is megfordult a pályán, mire sikerült lehajtania. A rendőrség szakemberei mindkét esetben előállították a sofőröket, vezetői engedélyük bevonásáról is intézkedtek.

A közútkezelő a térségben élőket kéri, hogy ne megszokásból vezessenek, figyeljék az előjelzéseket, a gyorsforgalmi utakhoz kapcsolódóan kék hátterű táblákon jelzik a szakemberek az útirányokat, településeket. Érdemes az autósoknak folyamatosan frissíteniük a navigációs eszközeiket, és mindig a legfrissebb térképszolgáltatásokat használniuk, ugyanis az is rendszeresen előforduló probléma, hogy a régi szoftverek nem ismerik fel az új pályaszakaszokat és nem megfelelő utasításokat adnak a közlekedőknek, mint például, hogy forduljanak meg.

Egy biztos: hogy ha egy sofőrnek, miután felhajtott a pályára, a jobb oldalára esik az elválasztósáv, akkor garantált, hogy eltévedt, és a forgalommal szemben halad. Ilyen esetben amilyen gyorsan csak teheti, húzódjon le, és hívjon segítséget.

Mint az Infostart megírta, az ORFK a Magyar Közúttal közösen három évre visszamenően közel száz ilyen esetet elemzett, és teljes bizonyossággal csak az derült ki, hogy az esetek nem tipizálhatók sem utak, sem csomópontok szerint. Ugyanígy a sofőrök tekintetében sem az életkor, sem az állampolgárság vagy lakhely nem tekinthető mérvadónak. Ezzel szemben minden esetben felvetődik a sofőr figyelmetlensége, gondatlansága, és, hogy kevés kivételtől eltekintve az első hibát sokan újabb és újabb hibákkal tetézik. Például, hogy megpróbálnak megfordulni, gyorsítanak, hogy mielőbb elérjék a kihajtót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartotta közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntöttek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mondott Csányi Sándor és Varga Mihály. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósított.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×