INFORÁDIÓ
2022. január 29. szombat
Adél

antibiotikum

állattenyésztés

csitkovics tibor

Clear Lake, 2018. április 5.Sertések egy észak-iowai farmon, Clear Lake-ben 2018. április 5-én. (MTI/EPA/Craig Lassig)

Más lesz a megvásárolt hús 2022-től, Magyarországon is

Infostart

A világon jelenleg több antibiotikumot használunk a haszonállatoknál, mint a humán gyógyításban - ez csak egy indoka annak, miért korlátozza jelentősen e szerek használatát az EU.

Az Európai Unió 2022-től ugyan jelentősen korlátozza az antibiotikum-felhasználást, az állatgyógyászati termékek többé nem lesznek használhatóak a telepi higiéniai hiányosságok elfedésére, és preventív jelleggel se lehet őket bevetni, csak kivételes esetekben - emlékeztetett egy szakmai konferencián Csitkovics Tibor, az Agrofeed Kft. ügyvezető igazgatója. Mint az Agrárszektor idézte, ezek elég kemény intézkedések, de Csitkovics Tibor szerint volt idő felkészülni ezekre a lépésekre. Az alacsonyabb antibiotikum-használat ráadásul alacsonyabb előállítási költségekkel is járhat, ha sikerül kiküszöbölni a betegségek negatív hatásait.

Egy tanulmány szerint 2050-re az antibiotikum-rezisztencia (AMR) miatti halálozás el fogja érni a 10 millió főt, vagyis többen fognak meghalni emiatt, mint rákban. Ezzel kapcsolatban a szakember felhívta a figyelmet, hogy az állattartók például találkoztak már antibiotikum-rezisztens szalmonella és e. coli baktériumtörzsekkel is. Ahogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) egy vizsgálata kimutatta, hogy

ezek a rezisztens baktériumok a legkönnyebben az állati termékekkel kerülhetnek az emberi szervezetbe,

de táplálkozástól függetlenül is veszélyt jelentenek mindenkire.

Az antibiotikumok hozamfokozás céljából történő felhasználását már 2006-ban betiltották, 2022-től pedig a megelőzési célzatú felhasználás fog megszűnni.

A kezelési célú antibiotikum-használat pedig a jövőben erős állatorvosi kontroll alá fog kerülni, és várhatóan elsődlegesen a vakcinálás felé fog eltolódni.

A világon jelenleg több antibiotikumot használunk a haszonállatoknál, mint a humán gyógyításban.

Nyitókép: CRAIG LASSIG
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018