eur:
393.76
usd:
368.25
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
(Eingeschränkte Rechte fßr bestimmte redaktionelle Kunden in Deutschland. Limited rights for specific editorial clients in Germany.) Horthy de Nagybanya, Miklos - Politician, Officer, Austria-HungaryNikolaus Horthy de Nagybanya*18.06.1868-09.02.1957+in his saloon carriage - Published by: Dame 6/1941Vintage property of ullstein bild (Photo by ullstein bild/ullstein bild via Getty Images)
Nyitókép: ullstein bild/ullstein bild via Getty Images

Felmentették a Horthy-szobrot festékkel leöntő nőt – az ügyészség fellebbez

A bíróság úgy ítélt, hogy nem, az ügyészség álláspontja szerint viszont túllépte a véleménynyilvánítás szabadságának kereteit.

A vádirat szerint a terhelt 2020. július 3-án megjelent az V. kerület, Szabadság téren lévő, a Református Egyházközösséghez tartozó Hazatérés Templomnál, majd minden előzmény nélkül odament a gyülekezet által felállított, védőráccsal elkerített Horthy Miklós mellszoborhoz és azt vörös színű zománcfestékkel leöntötte. A vádlott a szoborban, a védőrácsban és a kültéri burkolatban összesen csaknem 80 ezer forint kárt okozott, amely nem térült meg.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a nővel szemben rongálás vétsége miatt nyújtott be vádiratot. A kerületi ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a bíróság a vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság az ügyben előkészítő ülést tartott, ahol a nőt felmentette az ellene emelt vád alól.

A bíróság álláspontja szerint belefér a politikai véleménynyilvánításba és nem veszélyes a társadalomra a cselekmény, ha egy szobrot festékkel leöntenek.

Az ítélet ellen a kerületi ügyészség fellebbezéssel élt a vádlott bűnösségének megállapítása céljából. Az ügyészség álláspontja szerint a vádlott túllépte a véleménynyilvánítás szabadságának kereteit.

Az ügyben másodfokon a Fővárosi Törvényszék jár majd el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×