eur:
394.89
usd:
371.18
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pexels

Filippov Gábor hat pontja a magyar közoktatás orvoslásáról

10-15 év múlva nem az lesz a kérdés, hogy milyen oktatás legyen Magyarországon, hanem az, hogy kik fognak tanítani – hívta föl a figyelmet a politológus a témában rendezett konferencián.

Bármilyen témáról beszélünk, az oktatás előbb-utóbb képbe kerül, mondta az Eötvös József Csoport a Közoktatás helyzete című online rendezvényén Filippov Gábor politológus, aki szerint a közoktatás átalakítását hat pontban kell megoldani.

Az első ezek közül a jövőkép hiány. Szerinte Magyarországon ugyanis az oktatási rendszerről az utóbbi hosszú években nem nagyon gondolunk semmit, hogy mire való, mit várunk el tőle, hogy minek is ölünk bele annyi pénzt, amit általában kevesleni is szoktuk egyébként, és miért lenne szükségünk egy jó oktatási rendszerre.

A második beavatkozási terület Filippov Gábor szerint a pedagógushiány. Megfogalmazása szerint, gondolhatunk bármit arról, hogy mi a baj a magyar oktatási rendszerrel, hogy szükség van-e tantárgyakra, hogy hogyan kellene lebontani a diák és a tanár közötti falakat, hogy tükrözött osztálytermi-, digitális vagy bármilyen oktatás akarunk,

a fő kérdés jelenleg, hogy 15 év múlva ki fogja működtetni a rendszert.

A politológus a harmadik beavatkozási területnek a teljesítményhiányt, a negyediknek a hatékonysághiányt, a finanszírozás hektikusságát látja, míg az ötödik területnek az autonómiahiányt véli. Annál is inkább, mert elmondása szerint az elmúlt tíz év során a hazai intézmények kezében hagyott napi döntési jogosultságok az összes döntés kétharmadáról 29 százalékára csökkentek. Ez azt jelenti, hogy egyre több döntést vesz a kezébe az állam, illetve annak meghosszabbított szervei, és egyre kevesebb döntést hagynak, ide értve a szakmai és financiális döntéseket is az iskolák vezetőinek és tanítóközösséginek.

Filippov Gábor szerint a hatodik beavatkozási pont az esélykülönbségek felszámolása kell legyen. A politológus emlékeztetett, Magyarországon extrém nagy a korai iskolai lemorzsolódás aránya.

A felvázolt problémákra a megoldási javaslatok között említette például szűk tíz év alatt a pedagógusok bérének az átlagfizetés kétszeresére emelését, a pedagógusélet vonzóbbá tételét, hogy a diákok és a szülők felnézhessenek rájuk. Hangsúlyozta, a lényeg két dolog: a pedagógusképzés ne frontális, poroszos, 19. századi képzés legyen, másrészt kerüljön közelebb a gyakorlathoz. Vagyis ne letudandó, rövid feladat legyen az, hogy a hallgatók a diákokkal találkoznak.

„A képzésük kezdetétől legyen szoros kapcsolatuk az akadémiai kutatással, és mindenfajta társadalmi hátterű gyerekkel”

– magyarázta.

Filippov Gábor szerint az átmeneti időszakban meg kell könnyíteni a nyugdíjas pedagógusok visszafoglalkoztatását. A politológus szerint az iskolákban ma a legkonzervatívabbaknak a 20. században nevelkedett szülők számítanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Egyre durvább, ami az OTP-vel történik

Egyre durvább, ami az OTP-vel történik

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hazai blue chipek közül az OTP teljesít a legrosszabban, a Magyar Telekom árfolyama azonban emelkedik, miután célár-emelés érkezett a részvényre. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×