eur:
393.74
usd:
364.99
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az Esztergom és Budapest között közlekedő első emeletes vasúti járat a Nyugati pályaudvaron 2021. november 2-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Elindult az első emeletes vonatjárat Esztergom és Budapest között

Elindult az első emeletes vasúti járat Esztergom és a budapesti Nyugati pályaudvar között - hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd reggeli híradójában.

A csatornának nyilatkozott Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Komárom-Esztergom megyei országgyűlési képviselő, aki elmondta, 2012 óta folyamatosan korszerűsítik a Budapest-Esztergom vasúti vonalat: új pályatest készült, villamosítottak és új biztonsági berendezéseket is elhelyeztek.

Új állomások, csomópontok és parkolók is épültek. Az emeletes vonatoknak köszönhetően rövidebb szerelvényeken több ember utazhat - mondta Völner Pál.

Fotó: MÁV
Fotó: MÁV

A KISS motorvonatok nagy népszerűségnek örvendenek az elővárosi térségben. A 600 ülőhelyes motorvonatok közül a váci vonalon már tíz, a ceglédin négy, Budapest–Újszász–Szolnok vonalon egy KISS szerelvénnyel találkozhatnak az utasok - közölte a MÁV-Start.

  • Az új szerelvény munkanapokon 4:40-kor indul a Nyugati pályaudvarról Esztergomba, ahova 5:55-kor fut be S72-es vonatként.
  • A reggeli csúcsidőben, a munkába tartók örömére a vonal legkihasználtabb G72-es járatán közlekedik a KISS, Esztergomból 6:05-kor indul és 7:09-kor érkezik a Nyugatiba.
  • Munkanapokon délutánonként ez a szerelvény a ceglédi, 100a vonalon szállítja az ingázókat a Nyugatiból 15:03-kor és 18:33-kor induló Z50-eseken, így mától minden hétköznap ott is öt KISS lesz forgalomban.

Az új emeletes motorvonat nagyobb kapacitása és több ajtaja gyorsabb utasáramlást tesz lehetővé, mely a reggeli csúcsidőszakban jobb menetrendszerűséget, a jelenleginél is jobb pontosságot biztosíthat. Az új szerelvények folyamatos forgalomba állásával egyre több vonalon és egyre több járatban jelennek meg a KISS motorvonatok - közölte a MÁV.

Menczer Tamás jelentős minőségjavulást vár a közösségi közlekedésben az új szerelvénytől, amely 600, vagyis a korábbihoz képest másfélszer több ülőhelyet biztosít a nagyforgalmú vonalon - mondta az új járat keddi sajtótájékoztatóján Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Az agglomerációban statisztikák szerint 10-ből 3 ember választja a tömegközlekedést - jegyezte meg. Az Esztergom-Budapest vonalon a felújítását követően nagy arányban megnőtt az utasok száma, ezért is van igény a korszerű modell gyors és kényelmes tömegközlekedésre.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány 2010 óta jelentős erőforrásokat mozgósít a kötöttpályás közösségi közlekedés érdekében. A fejlesztések folytatódnak, ebben az évtizedben csak a gördülőállomány megújítására 2 ezer milliárd forint jut - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×