eur:
394.11
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

A 2010-es történelmi csúcs nyakán a lakáshitel-állomány

Az idei első fél év végén 4259 milliárd forintot tett ki az összeg, ez csupán 25 milliárd forinttal marad el a rekordtól.

Mérsékelt volt az októberi használtlakás-forgalom, ugyanakkor történelmi csúcshoz közelít a lakáshitelek mértéke – közölte az ingatlan.com.

Az új és használt lakások vásárlására, építésére, felújításra, bővítésre és hitelikiváltásra szóló lakáshitelek teljes állománya az idei első fél év végén 4259 milliárd forintot tett ki, ez pedig mindössze 25 milliárd forinttal marad el a 2010-es 4289 milliárdos történelmi rekordtól – tartalmazza a közlemény.

"Az első fél évben

  • több mint 35 ezer lakáshitelt folyósítottak a használt lakások vásárlóinak, és
  • 69 ezer használt lakás adásvételére kerülhetett sor.

Vagyis a hitelek tranzakciókhoz mért részesedése 52 százalékos volt, szemben a 2020 első felére jellemző 44 százalékkal" – fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com gazdasági szakértője.

Az ingatlan.com adatai szerint októberben 10 090 darab használt lakóingatlan cserélhetett gazdát, ami 11 százalékos csökkenést jelent a múlt év azonos hónapjában feljegyzett 11 335 tranzakcióhoz képest.

Ezzel egy időben a tulajdonosok által októberben eladásra hirdetett lakóingatlanok száma 9 százalékkal esett vissza éves összevetésben, ám az ingatlanközvetítőkkel együtt összesen több mint 34 ezer friss lakáshirdetés került be a használt lakóingatlanok kínálatába – ismertetik.

A társaság adatai szerint, a használt lakások piacán nyár közepe óta elmarad a forgalom tavalyhoz képest, viszont az új építésű ingatlanok terén komoly élénkülés figyelhető meg az állami támogatásoknak és kedvezményeknek, illetve az MNB Zöld Otthon Programjának köszönhetően – tartalmazza a közlemény.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×