eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Doctor entering patient notes on a laptop in surgery
Nyitókép: BrianAJackson/Getty Images

Így használják az antigén gyorstesztet a háziorvosok

Egy pécsi orvos szerint felfutó ágban van a járvány, de még nem tart ott, ahol tavasszal.

A koronavírus-járvány elleni küzdelem, a fertőzöttek kiszűrése szempontjából fontosnak nevezte a háziorvosi praxisok ellátását antigén gyorstesztekkel a pécsi kollegiális vezető háziorvos. Princz János azt mondta: ha a rendelőbe érkező páciensnek ismert légzőszervi betegsége van vagy más betegség mellett felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, lehetőség van a tesztelésre.

A negatív eredményt mutató gyorsteszttel ugyanakkor még nem zárható ki százszázalékosan a fertőzöttség,

több betegnél előfordult, hogy a gyorsteszt után elvégzett PCR-teszt pozitív lett

- jegyezte meg.

A teszteléshez a páciens orrgaratából vesznek mintát, amely egy speciális folyadékba, a folyadék pedig a tesztre kerül, így kimutatható a koronavírus antigénje, ha jelen van - közölte a háziorvos, hozzátéve: az eljárás legfeljebb öt percet vesz igénybe.

Princz János felhívta a figyelmet arra, hogy a tesztelés nem elsődlegesen a háziorvosi rendelőkben zajlik, aki a Covid tüneteit észleli magán, telefonon hívja a háziorvosát, a teszt miatt ne menjen a rendelőkbe, mert megfertőzhet másokat, köztük idős, krónikus betegeket is.

"Nem szeretnénk ide hozni a potenciális koronavírus-betegeket, erre megvannak a stabil mintavételi pontok és ha valaki nem tud oda eljutni, őt a mentők az otthonában tesztelik" - mutatott rá.

A háziorvos szólt arról, hogy praxisához 1400-an tartoznak, több koronavírusos betege van és a számuk nő.

"Az elmúlt héten néhány esettel több volt az azt megelőzőnél, felfutó ágban vagyunk, úgy látom, de még nem olyan erős a járvány, nem tartunk ott, ahol a tavaszi időszakban"

- fogalmazott Princz János.

A háziorvos nemcsak a koronavírus elleni, hanem az influenza elleni védőoltást is a lakosság figyelmébe ajánlotta.

Nagyon nehéz az influenza- és a koronavírus okozta tünetek "elkülönítése" és nagyon súlyos állapotba kerülhet, aki egyidejűleg mind a két kórokozóval megfertőződik - hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×