INFORÁDIÓ
2022. január 27. csütörtök
Angelika

október 23.

2006

révész máriusz

rendőri erőszak

őszödi beszéd

gyurcsány ferenc

BUDAPEST, HUNGARY - OCTOBER 23:  Police subdue two demonstrators during violent street protests October 23, 2006 in Budapest, Hungary. The country is officially commemorating the 50th anniversary of its bloody uprising against Soviet occupation in 1956, though protests turned violent in the afternoon as demonstrators sought to reach the Parliament building. Many Hungarians are angry that Prime Minister Ferenc Gyurcsany has not stepped down, even though he was recorded admitting that he had lied extensively to the Hungarian public prior to recent elections.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Révész Máriusz: ha húsz rendőr fejmagasságban lövöldöz, az már nem túlkapás

Ikonikus képek készültek 2006. október 23-án Révész Máriusz országgyűlési képviselőről. A 15 évvel ezelőtti felvételek bejárták a hazai és a világsajtó egy részét is. A Síp utca és a Rákóczi út sarkán a Könyvpalota előtt állt, vérző fejjel, miután a rendőrök bántalmazták. Révész Máriusz országgyűlési képviselőt, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztost kérdezte az InfoRádió.

Révész Máriusz elmondása szerint az elmúlt másfél évtizedben a rendőri jelentések, jegyzőkönyvek, perek, akár a titkosszolgálati anyagok alapján sok mindet lehetett rekonstruálni és sok mindent nem a 2006. október 23-i eseményekkel kapcsolatban.

A kormánypárti politikus érdeklődésünkre felidézte, a történet ott kezdődött, hogy a hatóságok hajnalban kiürítették a budapesti Kossuth Lajos teret, ahol az őszödi beszéd szeptember 17-i kiszivárgását követően folyamatosak voltak a tüntetések. Az ott lévőknek az ígérték, hogy délután visszamehetnek, így a délelőtt különösebb atrocitások nélkül lezajlott.

Az első összetűzésekre akkor került sor, amikor délután 3 óra magasságában a tüntetőket nem engedték vissza a Kossuth térre, és kiszorították őket az Alkotmány utcáról a Bajcsy-Zsilinszky Endre útra. Ekkor egy időre nyugalmi patthelyzet állt be, majd – máig teljesen érthetetlen és megmagyarázhatatlan mód – a műveletet irányító parancsnok arra utasította a rendőröket, hogy az összegyűlt embereket az egyébként nem logikusnak tartott Nyugati tér felé, hanem az ellentétes irányba, tehát a Deák Ferenc tér–Astoria irányába szorítsák – tette hozzá Révész Máriusz, megjegyezve, a helyszíni illetékes százados jelezte, nem ért egyet a döntéssel, mivel abba az irányba volt a Fidesz megemlékező nagygyűlése. A forgalmazási jegyzőkönyv szerint azonban

azt a választ kapta, hogy ez parancs.

A rendőrsorfal megindulásával az összecsapások is megkezdődtek. Miután az Erzsébet téren az említett rendőrszázados ismételten tiltakozott, leváltották – a tényfeltáró bizottság ülésén pontosabban az hangzott el, hogy érkezett egy nála magasabb rangban lévő tiszt a helyébe, átvéve a parancsnokságot – tette hozzá Révész Máriusz. Így végül sikerült elérni, hogy azt a legfejtebb egy-kétszáz fős tömeget – amivel a rendőrség már a nap folyamán összecsapott – rátolják a Fidesz nagygyűlésére. „Senki nem érti, hogy ezt miért tették” – ismételte meg.

BUDAPEST, HUNGARY - OCTOBER 23:  Police tend to a man injured during violent street protests October 23, 2006 in Budapest, Hungary. The country is officially commemorating the 50th anniversary of its bloody uprising against Soviet occupation in 1956, though protests turned violent in the afternoon as demonstrators sought to reach the Parliament building. Police fired water cannons, tear gas and rubber bullets at tens of thousands of demonstrators. Many Hungarians are angry that Prime Minister Ferenc Gyurcsany has not stepped down, even though he was recorded admitting that he had lied extensively to the Hungarian public prior to recent elections.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Sean Gallup/Getty Images

A Fidesz nagygyűlése után 2 perccel pedig elrendelték a lovasattakot. A kormánybiztos megjegyezte, a bizottsági meghallgatásokból kiderült, a rendezvényen tartózkodó civil ruhás rendőrök is alig tudtak elmenekülni a lovasroham elől, amit saját kollégáik hajtottak végre.

„Teljesen abszurd, paranormális és érthetetlen helyzet volt, hogy mi a csudáért szorítottak be a maximum néhány száz főt, akikkel folyamatosan megütközött a rendőrség egy százezres Fidesz nagygyűlésbe”

– összegezte Révész Máriusz, hozzátéve, hogy ezt követően még nagyon sok durva atrocitás történt.

A politikus – visszautalva a lovasattak kezdetére –, leszögezte: két perc nem elegendő, hogy egy közel százezres tömeg elhagyjon egy rendezvényhelyszínt, ezért a rendőrségnek az lett volna a feladata, hogy elszeparálja azokat az elemeket a nagygyűléstől, akik agresszívak voltak, de ennek az ellenkezője történt.

Budapest, 2006. október 24.
Révész Máriusz, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője, aki az előző napi tüntetésen megsérült, az Országgyűlés plenáris ülésén. Mögötte Szijjártó Péter, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség szóvivője.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Révész Máriusz, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője, aki az előző napi tüntetésen megsérült, az Országgyűlés plenáris ülésén. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Révész Máriusz a saját történetét illetőn többek között felidézte: miután szüleitől telefonon arról értesült, hogy a rendőrök – a hangágyúk hiányában – könnygázgránáttal kezdték el őket oszlatni minden figyelmeztetés nélkül a Síp utcánál, feleségét két kisgyermekével a Keleti pályaudvar irányába hazaküldte, ő pedig a fejébe vette, hogy visszafordul beszélni az egyenruhásokkal. A politikus megjegyezte, később a rendőrség sem vitatta, hogy nem volt felszólítás az oszlatásra. Révész Máriusz szerint ezzel együtt is sok helyen sérültek 2006. október 23-án az előírások, ide értve a rendőri azonosítók hiányát. Márpedig „bármely országban, ahol tömegesen vezényelnek ki azonosító nélkül rendőröket, a belügyminiszter és a rendőrfőkapitány másnap már nem az, itt viszont kitüntették őket” – emelte ki a kormánybiztos, aki szerint

az a fajta ámokfutás, amit a rendőrség végzett, csak úgy volt lehetséges, ha ehhez felülről támogatást kaptak.

Révész Máriusz – visszakanyarodva a 23-i eseményekre – megjegyezte, számára nagy nehézséget jelentett, hogy egyfelől a rendőrség letagadta, hogy ők bántalmazták volna, másfelől Bene László akkori országos rendőrfőkapitány a parlamenti meghallgatásán még azt is hazudta, hogy ők hívtak hozzá mentőt, miközben a mentőszolgálatnál ezeket a hívásokat pontosan rögzítik. A megverését követően teljesen zavart volt és fogalma sem volt, hogy mi történt vele, miközben a rendőrök azt próbálták bizonygatni, hogy árpádsávos zászlót lengető tüntetők verték össze. Azonban előkerült egy videofelvétel, valamint több, azóta már elhíresült fénykép, amiknek köszönhetően végül bizonyítást nyert, hogy a hatóság emberei „álltak vérbosszút” – sok más ártatlan, arra járó, ott lakó mellett – Révész Máriuszon a szeptemberi tévészékház ostroma miatt, ahol főként – döntően az irányítás hibájából – a rendőrök voltak az áldozatok.

„Hogy még súlyosabb legyen a dolog, a rendőrök a legsúlyosabb esetekben is falaztak egymásnak”

– tette hozzá.

BUDAPEST, HUNGARY - OCTOBER 23:  Demonstrators driving a 1950s-era tank they commandeered drive through other massed demonstrators on their way to charging a police cordon during violent street protests on October 23, 2006 in Budapest, Hungary. The country is officially commemorating the 50th anniversary of its bloody uprising against Soviet occupation in 1956, though protests turned violent in the afternoon as demonstrators sought to reach the Parliament building. Police fired water cannons, tear gas and rubber bullets at tens of thousands of demonstrators. Many Hungarians are angry that Prime Minister Ferenc Gyurcsany has not stepped down, even though he was recorded admitting that he had lied extensively to the Hungarian public prior to recent elections.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Sean Gallup/Getty Images

A politikus megjegyezte azt is, ha egy rendőr fejre céloz a gumilövedékkel, az lehet rendőri túlkapás, az azonban már nem, utalva arra, hogy aznap gyakorlatilag nem történtek láb-, kizárólag felsőtesti-, nyaki- és fejsérülések. „Ha húsz rendőr fejmagasságban lövöldöz, akkor itt már másról van szó, az egy irányítási hiba” – ismételte meg. Szerinte mindezt úgy tehették meg a rendőrök, hogy felülről bátorítást kaptak, a rendőri vezetők meg szintén a politika szintjéről.

„Egészen elképesztő számomra ezért, hogy a baloldali előválasztáson az a Gyurcsány Ferenc lett a győztes, neki lett a legerősebb pártja, akinek az időszaka alatt itt tulajdonképpen felfüggesztették a demokráciát Magyarországon, és nemcsak a rendőrség mondott csődöt ebben az időszakban, hanem az ügyészség és a bíróság is” – fogalmazott Révész Máriusz, röviden kommentálva a korábbi MTV-székház ostromot is.

Nyitókép: Sean Gallup/Getty Images

Kapcsolódó hang

Révész Máriusz
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018