eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatót tart a kistelepülési üzletek támogatásának menetéről, az egyedi kérelmek benyújtásának határidejéről a Miniszterelnökségen 2021. április 12-én. E naptól lehet pályázni arra a 48 milliárd forintra, amellyel a kormány támogatja kistelepülési boltok létesítését, fejlesztését a Magyar falu program részekén.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Félmilliárd forintot juttat a kistelepüléseknek a kormány

A kistelepülési terveket segíti a kormány félmilliárd forint keretösszegű pályázattal - tájékoztatta a Miniszterelnökség szerdán az MTI-t.

Az év végéig 500 millió forint pályázati támogatást nyújt a kormány a kistelepüléseknek a településtervek elkészítéséhez, ezáltal hozzájárul a tervezett infrastrukturális, turisztikai beruházások felgyorsításához és az önkormányzatok adminisztrációs terheinek csökkentéséhez - közölték.

Szerdától már el is érhető a félmilliárd forintos, vissza nem térítendő támogatási keret, amelyre az 5 ezer lakosúnál kisebb települések pályázhatnak települési terveik elkészítéséhez 500 ezertől 3 millió forinti terjedő összegben. A kormány 2022-ben és 2023-ban további 1,5-1,5 milliárd forint támogatást különít el erre a célra, ezzel is segítve a kistelepülési önkormányzatok munkáját - áll a közleményben.

A településtervezés és településfejlesztés terén az elmúlt tizenöt évben nem volt ilyen szintű támogatásra példa, hiszen az önkormányzatok a jogszabályban meghatározott feladataikat eddig központi támogatás nélkül végezték - jelezték.

A pályázat jól kiegészíti a Magyar falu program összetett rendszerét, amelynek minden egyes eleme a kistelepülések megerősödését, fejlődését, valamint a mindennapokban rájuk háruló terhek csökkentését célozza tették hozzá.

A pályázat a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkársága, valamint a Magyar falu program koordinálásával valósul meg. A felhívás, valamint további információk a pályázatról elérhetők a Lechner Tudásközpont weboldalán. A pályázatok beérkezésének határideje november 19. - közölte a Miniszterelnökség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×