eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Levett vér a Magyar Vöröskereszt hajdúböszörményi véradásán 2020. április 17-én. Véradásokat a koronavírus-járvány alatt is szerveznek, a véradás olyan alapos ok, amellyel a lakhely elhagyható. Ugyanakkor szigorúbbak a véradás feltételei: nem adhat vért, aki 30 napon belül külföldön járt, aki az elmúlt időszakban beteg volt, koronavírusos beteggel, fertőzöttel találkozott.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Szintet lép a hazai véradás

Átalakítja az irányított véradás rendszerét az Országos Vérellátó Szolgálat. Mostantól nemcsak direkt véradásra van lehetőség, hanem elindul az úgynevezett támogató irányított véradás is. Ebben nincs szükség a beteg felhatalmazására és az adott személy egészségügyi adatait sem kell tudnunk ahhoz, hogy célzottan neki adjunk vért.

Az irányított véradás 2005 óta létezik, eszerint a beteg kérheti, hogy ne idegenek, hanem családtagjai, barátai adhassanak vért számára. Az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese szerint azonban ez a közösségi felületek terjedésével egy furcsa toborzási módszerbe ment át, kiszolgáltatva közben a beteg érzékeny személyes adatait is. Mostantól ezért a direkt irányított véradás mellett úgynevezett támogató irányított véradásra is lesz lehetőség – ismertette az InfoRádióban Nagy Sándor.

Mint magyarázta, ha direkt irányított véradásból származik a készítmény, akkor a vérellátónak konkrétan azt a vért kell eljuttatnia például Sopronból Nyíregyházára, így annak kivizsgálása, a szükséges speciális beavatkozások, valamint a szállítás maga óhatatlanul megdrágítja a folyamatot, nem beszélve arról, hogy mindez esetenként bonyolult logisztikai kihívást és több időt jelent. Ezzel szemben

a támogató véradásnál a leadott vér az országos készletbe kerül, a kedvezményezett beteg pedig a számára gyűjtött mennyiségnek megfelelően, „becseréléssel”, a központi készletből kap

számára kompatibilis vérkészítményt. Utóbbi esetében a TAJ-szám az egyetlen olyan információ, amivel ellenőrzik, hogy valóban történt-e véradás a konkrét beteg számára, és ha igen, akár már másnap biztosítják számára a szükséges mennyiséget – tette hozzá a szakmai főigazgató-helyettes.

A direkt irányított véradás esetén meg kell egyeznie a donor és a beteg vércsoportjának, a támogató irányított véradásnál viszont nincs ilyen kitétel. Az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese szerint a támogató irányított véradás bevezetésével a betegek számára kedvezőbb, gyorsabb ellátási forma valósulhat meg, és mivel egyszerűbb ehhez csatlakozni, több donor is részt vehet majd benne. Mindemellett természetesen a beteg felhatalmazásával direkt véradásra ugyanúgy lesz lehetőség a jövőben is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×