eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Tisztázta a kollégisták védettségi kötelezettségét az Óbudai Egyetem

Seebauer Márta oktatási rektorhelyettes az InfoRádióban mindent részletesen elmagyarázott az új tanévben érvényes Covid-szabályokról.

Nem köti védettségi igazolványhoz a kollégiumi beköltözést az Óbudai Egyetem, de "erősen javasolja" a hallgatóknak a koronavírus elleni védőoltás felvételét – mondta az InfoRádiónak az egyetem oktatási rektorhelyettese. Seebauer Márta hozzátette: több kollégiumban is karanténszobát alakítottak ki a megfertőződött hallgatók elkülönítésére, a külföldi hallgatóknak pedig ingyenes PCR-tesztet biztosítanak.

Ismert, a felsőoktatást felügyelő innovációs minisztérium azt javasolta az egyetemeknek – kötelezővé nem téve -–, hogy várják el a kollégiumi beköltözéskor a védettségi igazolást.

"Gyakorlatilag mi

nem kötöttük ehhez, de erősen javasoltuk.

Július végén kaptak a hallgatók egy oltásról szóló felhívó értesítést, a beköltözéskor informálisan kérdeztük, hogy kinek van védettségi igazolványa, úgy néz ki, hogy a hallgatók több mint 90 százalékának van" – ecsetelte Seebauer Márta.

Az egyetemi vezető tisztázta, a maradék 10 százalék is beköltözhetett, karantént két kollégiumban alakítottak ki a hallgatók számára, így ha valaki megbetegszik, oda költözik – vagy haza. A többi kollégiumban közösek a fürdőhelyiségek.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy meddig kell megszerezni a védettséget azoknak, akiknek eddig nem sikerült, azt mondta,

csak a külföldről érkező kollégistáknak van lehetőségük még várni ezzel, illetve az olyanoknak, akiknek nem biztosítható a külön elhelyezés.

A külföldről érkező hallgatóknak további lehetőség, hogy az egyetem biztosítja a kötelező karantént albérletben vagy diákotthonban, de így is javasolják a számukra is ingyenes, koronavírus elleni védőoltást.

Az oktatás személyesen indul a tanévben Óbudán, csak a 100 fő fölötti előadásokat tartják online, minden más személyesen történik.

"Akinek nincs védettségi igazolványa, erősen javasolt a maszk használata, illetve biztosítjuk a kézfertőtlenítést, a szellőztetést, és ahol lehet, a távolságtartást – fogalmazott Seebauer Márta. – És nagyon reménykedünk az átoltottságban. Beltéri rendezvények védettségi igazolvánnyal látogathatók, kivéve az ültetett rendezvényeket, reméljük, hogy a nagyobb rendezvényeket – ilyen például a gólyaparti – sikerül szabad ég alatt megtartani."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×