eur:
388.94
usd:
363.4
bux:
68124.38
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 2-es metró vonalán közlekedő egyik Alstom Metropolis metrószerelvény megérkezik a Pillangó utcai megállóba az Örs vezér tere irányából. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Összekötött HÉV és metró az Örs vezér téren - Zugló már megtette a kezdő lépést

Rendkívüli ülésen döntött számos ügyben a zuglói képviselő-testület.

A kerület megállapodást ír alá az Örs vezér tere közlekedésének és átépítésének előkészítéséről - számoltak be a döntésről a zuglo.hu oldalon.

A testület Sokacz Anikó (MSZP) és Hevér László György (MSZP) képviselők módosító indítványával jóváhagyta, hogy az önkormányzat együttműködési megállapodást kössön a Budapest Fejlesztési Központtal (BFK), illetve a fővárosi, a X. és XVI. kerületi önkormányzattal a 2-es metró, valamint a gödöllői és a csömöri HÉV összekötésének és a HÉV-vonalak budapesti szakaszának korszerűsítését előkészítő projekt megvalósítására. A módosító javaslatok arra irányultak, hogy az új pályatest menti ingatlanoknál végezzenek statikai vizsgálatot, illetve hogy kerüljön be a tervezetbe az Ond vezér sétány önkormányzattal közös tájépítészeti rendbetétele is.

Az előterjesztést szóban kiegészítő Kangyerka Ádám, a BFK HÉV-projekt igazgatója kiemelte, olyan műszaki tartalmat alakítottak ki, amely valamennyi önkormányzatnak megfelel.

A projektigazgató arról is beszélt, hogy a tervek szerint a XIV. kerületben több jelentős beruházás is megvalósul.

  • Új állomás épül a Sugár és az Árkád között, a Kerepesi út felett.
  • Az Örs vezér tere és a Körvasút között magasvezetésű, zajszigetelt pályaszakasz létesül, amellyel megszűnik a Szentmihályi útnál a HÉV és közút kereszteződése.
  • Törökőrön új földalatti megálló és vasúti átszállóhely létesül a Budapest–Cegléd–Szolnok vasútvonal és a 2-es metró találkozásánál.
  • A közlekedés átszervezése nyomán a zuglói oldalon megszűnik a jelenlegi buszpályaudvar, helyén zöld felület és egy troliforduló lesz. Az Örs vezér terére érkező buszokat a kőbányai oldalon kialakított pályaudvar fogadja majd.

Az Örs vezér tere tehát jelentősen átalakul.

Az engedélyezési terv várhatóan jövőre, a kivitelezési 2023-ra készül el. A kivitelezés több éves folyamat lesz, aminek még nincs meg a pénzügyi fedezete.

A tervek szerint a beruházás miatt érdeksérelmet szenvedett ingatlantulajdonosokat kártalanítják, illetve megvásárolják a vagyontárgyukat.

Horváth Csaba (MSZP) polgármester hozzászólásában kiemelte: a megállapodást elfogadásra javasolja, mert mindaz szerepel benne, amit elvárásként megfogalmaztak, az esztétikus kialakítás, a zajvédelem, a zuglói pályaszakasz átjárhatósága és hogy a vasúti üzem helyén park létesüljön.

További döntések

A testület a ZESZ igazgató főorvosának kérésére kezdeményezte az egészségügyi államigazgatási szervnél, hogy az allergológiai és sebészeti szakrendelések óraszámának átcsoportosításával

a Hermina úton heti 18 órában érsebészeti szakrendelés induljon.

A Mesevonat Bölcsőde indulhat a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton.

A Panelkutya Állatbarát, Sport és Szabadidős Egyesület kérésére a Csertő utca 18. mögötti területre térfigyelő kamera kerül.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×