eur:
389.65
usd:
361.91
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hétfő éjfélig van érvényben a másodfokú hőségriasztás, ez az idén már a 6. ilyen intézkedés - a nap hírei

Nem csatlakozik Ausztria az afgán menedékkérők kitoloncolását felfüggesztő nyugati államokhoz. Erős földrengés rázta meg Haiti déli részét, halálos áldozatok is vannak, rendkívüli állapot lépett életbe.

Hétfő éjfélig van érvényben a szombaton életbe lépett másodfokú hőségriasztás. Az országos tisztifőorvos az idén hatodik alkalommal rendelt el valamilyen fokozatú intézkedést a hőség miatt. Müller Cecília - a WHO ajánlásait követve - javasolta az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását. A hőségriadó idején vizet oszt utasainak a MÁV és a Volánbusz a fővárosban és a nagyobb vidéki állomásokon.

Elengedhetetlennek nevezte a hazafias honvédelmi nevelést a fiatalok számára Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A tárca vezetője Nyíregyházán, a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium átadásán arról beszélt: olyan fiatalokat várnak, akik képesek az utánpótlásra a honvédelmi haderő fejlesztésében. Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka kijelentette: nem katonákat akarnak képezni, hanem a katonai életet, a katonai tapasztalatokat kívánják átadni.

Hat országot minősített magas kockázatúvá a koronavírus-járvány szempontjából Németország. Az Egyesült Államokból, Izraelből, Törökországból, Kenyából, Montenegróból és Vietnamból érkező utazóknak érkezésük előtt online regisztrálniuk kell. A szabályok tíznapos karantént írnak elő minden oltatlan utazó számára, igaz ez öt napra rövidíthető negatív teszt bemutatásával. A Törökországból érkezőkre keddtől érvényesek a korlátozások.

A koronavírus delta variánsának terjedése miatt ismét korlátozásokat vezetnek be a hatóságok Iránban hétfőtől augusztus 21-ig. A korlátozások értelmében minden, nem létfontosságú üzletnek be kell zárnia. Emellett már vasárnap életbe lép az az intézkedés. hogy nélkülözhetetlennek ítélt járműveken kívül senki sem lehet az utakon. Irán a térség legsúlyosabban érintett országa a világjárványban. A közösségi médiában sokan bírálták a hatóságokat az oltási kampány lassúsága miatt.

Példátlannak nevezte az orosz elnök az országot sújtó természeti katasztrófákat. Vlagyimir Putyin az erdőtüzekkel összefüggésben arra figyelmeztetett, hogy a füst veszélyt jelent az idős és beteg emberekre, s tervet kell készíteni a megsemmisült vagy megrongálódott házak újjáépítésére. Úgy vélte: a katasztrófák ismét azt mutatják, hogy rendszerszinten kell foglalkozni a klímakérdéssel. Egyúttal közölte, hogy országa jelentősen csökkenteni fogja az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Törökországban már 40 halálos áldozata van az északi részeken pusztító áradásoknak. A fekete-tengeri partvidék a legcsapadékosabb, így az árvizeknek és a földcsuszamlásoknak is a leginkább ki van téve. Ráadásul a térségben sűrűn lakottak a települések és a lakóházak egy része ártéren épül fel rossz minőségben. Délután Törökországban lezuhant az erdőtüzek oltására kivezényelt egyik katonai repülőgép. A fedélzeten tartózkodó nyolc ember életét vesztette.

Észak-Afganisztán legjelentősebb városát, Mazar-i-Sarifot is elfoglalták a tálib felkelők. A helyi jelentések szerint az iszlamisták érdemi harc nélkül vették be Balh tartomány székhelyét. Mazar-i-Sarif elfoglalása súlyos csapás a kabuli kormányzat számára, amely bő egy hét alatt kiszorult a tartományok többségéből. A tálibok már 22 tartományi székhelyet vontak ellenőrzésük alá a 34-ből. A korábbi közlések szerint a helyi vezetőkkel és nemzetközi partnerekkel egyeztet a válság politikai rendezéséről Asraf Gáni az ország elnöke. A megbeszélésekről részleteket továbbra sem tudni.

Nem csatlakozik Ausztria az elutasított afgán menedékkérők kitoloncolását felfüggesztő nyugati államokhoz. Karl Nehammer belügyminiszter úgy fogalmazott: az engedményeket adó államok nem veszik figyelembe a várható menekült-áradatot. Hozzátette: a kitoloncolás általános leállítása emellett ösztönzi az illegális migrációt, az embercsempészek tevékenységét, ezáltal pedig a szervezett bűnözést. Az elmúlt napokban Németország, Hollandia és Franciaország is felfüggesztette a kitoloncolásokat Afganisztánba az ottani romló biztonsági helyzet miatt.

A kabuli nemzetközi repülőtérre menekítette az afgán fővárosban dolgozó két diplomatáját Csehország. A prágai sajtóban megjelent információk szerint a cseheket megfenyegették, ezért a külügy biztonsági okokból diplomatái evakuálása mellett döntött. Csehország már korábban úgy döntött, hogy támogatást nyújt azoknak az afgánoknak és családjuknak, akik segítették a cseh hadsereg misszióját a nemzetközi erők kötelékében.

Haiti déli részén a legutóbbi jelentések szerint 29-en meghaltak a Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengésben. A hatóságok attól tartanak, hogy a halálos áldozatok száma jelentősen növekedni fog. Számos épület romba dőlt. A korábban elrendelt szökőár-riadót ugyanakkor nem sokkal később hatályon kívül helyezték A kormány egy hónapra szóló rendkívüli állapotot hirdetett. Haitit gyakran sújtják erős földmozgások.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×