eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Young woman sneezes because of an allergy to ragweed.
Nyitókép: galitskaya/Getty Images

Pokoli lehet az ünnepi hétvége az allergiásoknak

Az augusztus 20-i hosszú hétvégére robbanhat be a parlagfűszezon – mondta az InfoRádiónak Nékám Kristóf, immunológus, allergológus. A szakember szerint már most magas a pollenek koncentrációja az országban, a jövő hét elején várható esők, majd pedig a meleg azonban kritikus szintre emelheti.

Most kezd igazán élessé válni a helyzet, miután már nemcsak a parlagfű, hanem a fekete üröm, egyes helyeken a gombák, illetve még a csalánfélék pollenjei is együttesen megtalálhatók a levegőben. Ezek ráadásul

fokozzák is egymás hatását

- hívta föl a figyelmet az InfoRádióban Nékám Kristóf immunológus, hangsúlyozva: a virágporok rövid időn belül el fogják érni a tünetkiváltás maximumát – tette hozzá az allergológus. „A következő napok valóban kritikusak lesznek minden allergiásnak, és még ha esni is fog, amit egy újabb meleg periódus követ, akkor hihetetlen mennyiségű pollen szabadulhat a levegőbe.”

Miután pedig az időjárás-előrejelzések alapján a jövő hét eleje ugyan csapadékosan indul, ám utána egy mérsékelt, azonban nyári meleg fog követni, ezért

benne van a pakliban, hogy pont az augusztus 20-i hosszú hétvégére fog berobbanni a parlagfűszezon,

értett egyet Nékám Kristóf. A vad esők és viharok a pollenszemcséket kirázzák a növényből, amik előbb–utóbb a földön szétesnek, elpusztulnak, azonban, ha lágyabb idő van – kellemes meleg csak kisebb esőkkel –, akkor a pollentermelés- és felszabadulás nagyon megnő, és ilyenkor bizony nagyon sokaknak lesznek tüneteik.

Az immunológus tanácsa szerint ha valakinek már van diagnózisa az allergiát illetően, akkor

az ahhoz rendelt gyógyszert minél előbb szerezze be,

mert a hirtelen megugró kereslet miatt akár az is előfordulhat, hogy napokig hiány lesz a patikákban.

Bár az egyetlen igazán hatékony megoldást a gyógyszer jelenti, a szakember szerint jóval kisebb hatékonysággal, de meg lehet próbálkozni orrmosó folyadékokkal, valamint szűrőket, arcmaszkokat is lehet használni, amiknek van bizonyos hatásuk. Ám a legnagyobb problémát az jelenti, hogy sajnos nincs olyan módszer, amivel magát a pollent lehetne izolálni az ember közvetlen környezetében - zárta szavait Nékám Kristóf.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×