eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement
Nyitókép: Bence Bezeredy/Getty Images

Négymilliárd forint pluszpénzt költ a kormány terrorellenes célokra

Az átcsoportosításról szóló rendelet a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg.

„A terrorellenes intézkedések megvalósításához kapcsolódó kiadások fejezeti kezelésű előirányzat túllépésének jóváhagyásáról” szóló 1568/2021 (VIII. 9.) kormányhatározat szerint 3,95 milliárd forint pluszpénzt kap a Belügyminisztérium. A törvényben szereplők szerint a kormány jóváhagyja a "terrorellenes intézkedések megvalósításához kapcsolódó kiadások alcím legfeljebb 3 950 000 000 forint összeggel történő túllépését".

Egy hétfő este közzétett határozatban 127 milliárd forintot – az éves kiadási keret mintegy fél ezrelékét – csoportosított át a kormány a gazdaság-újraindítási programok általános keretéből. Az összeg nagy része, 100 milliárd forint a Pénzügyminisztériumhoz, a tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos bevételeken és kiadásokon belül a tőkeemelések előirányzatának beruházások nevű sorára helyeztek át - szúrta ki korábban a hvg.hu.

Az elmúlt hetekben már kapott plusz összegeket a felsőoktatás, most ismét átcsoportosítottak oda 8 milliárd forintot. A kulturális intézmények és közgyűjtemények (múzeumok) összesen mintegy 6 milliárdot, a Digitális Kormányzati Ügynökség beruházásokra összesen 8 milliárdot (ennek egy részét a kormány tartalékából), a büntetés-végrehajtás 2 milliárdot kapott.

Került még átcsoportosított forrás a versenysport kiemelt egyesületeinek, valamint egyházi célokra is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Körvonalazódott, milyen irányba kormányozná az uniót Ursula von der Leyen

Körvonalazódott, milyen irányba kormányozná az uniót Ursula von der Leyen

Lassanként teljesen fokozatra kapcsol az Európai Bizottságban a munka a hosszú nyári szünidő után, és már az egyes biztosoknak adandó portfoliók is ismeretesek. Ez persze még nem végleges – az EP-nek még meg kell hallgatnia a jelölteket, ami miatt lehetnek változások. A személyi kombinációk latolgatása közben azonban kevesebb figyelmet kaptak a volt-leendő bizottsági elnök, Ursula von der Leyen politikai irányelvei, pedig már nyár elején megjelentek. Ezek jelzik, hogy mely területek lesznek fontosak, és ez azt is befolyásolja, hogy ki milyen feladatot kap a Bizottság tagjai közül. Néhány új biztosi funkciót is meghirdetett von der Leyen, amelyek jelzésértékűek a prioritásairól.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×