eur:
393.58
usd:
368.74
bux:
65802.09
2024. április 23. kedd Béla
Ünnepi tűzijáték a Duna felett, a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon 2017. augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen.
Nyitókép: MTI Fotó: Lakatos Péter

Augusztus 20.: nagy durranás lesz a tűzijáték, itt vannak a részletek

Európában az egyik legnagyobb tűzijáték lesz augusztus 20-án Budapesten, a látvány 4,5 kilométer hosszan nyúlik majd el – árulta el az ünnepi tűzijátékot lebonyolító NUVU Kft. szakembere.

Kotasz Gergő elmondta, hogy 31 ezer termék felhasználásával mintegy 40 ezer pirotechnikai effekt lesz az idei augusztus 20-i tűzijátékon, mindehhez pedig 200 kilométernyi elektromos vezetéket használnak föl.

A főbb technikai adatok az augusztus 20-i budapesti tűzijátékról:

  • 40 ezer pirotechnikai effekt, ebben
  • 75–250 mm-es tűzijátékbombák,
  • római gyertyák,
  • bombettatelepek,
  • és a hidakon a görögtűz.

A 31 ezer pirotechnikai termék harmada bomba, a kétharmada egylövéses üstökös, bombettatelep és görögtűz.

  • 200 kilométernyi elektromos vezetéket használnak fel,
  • ötvenen telepítik a tűzijátékot,
  • további ötvenen dolgoznak az úszóeszközök beállításán.

A Margit híd és a Petőfi híd között bárkákról és tutajokról, illetve az Erzsébet és a Szabadság hídon lesznek a kilövések.

Nagyon színes tűzijátékot ígér a szakember, pálmafák, krizantémok, csokrok lesznek láthatók.

4,5 kilométer hosszan nyúlik el a látvány, lesznek felvonások, amelyekben dominál majd egy-egy szín. Augusztus 7-én fognak hozzá a tűzijáték telepítéséhez, 19-re minden a helyén lesz. 15-16-ig az vízi járműveket telepítik,

17-én mennek fel az Erzsébet és a Szabadság hídra. Várhatóan a hidakat azokra a napokra lezárják.

Kotasz Gergő elmondta, hogy minden potenciális veszélyforrásra figyelniük kell a helyszínen, akár a Dunán, akár a földön, akár a levegőben érkezik. Kiemelte, hogy mindegyik termékük rendelkezik európai minőségmegfelelési tanúsítvánnyal. A fellövést speciális célszámítógéppel vezérlik, ez teljesen szabotázsvédett. Minden termékük repeszmentes, és tűzálló vetőcsőből indul majd el, ez kizárja a helyi károkat, tűzeseteket. Ha mégis valami gond lépne föl, a tűzijáték azonnal megállítható, de egyes részeket szüneteltetni, majd újraindítani tudnak. Ráadásul félmilliárd forintos biztosítással is ellátták a tevékenységüket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×